Начало Борба Евелина Николова вече е втора в света в борбата (РАНГЛИСТА)

Евелина Николова вече е втора в света в борбата (РАНГЛИСТА)

Евелина Николова вече е втора в света в борбата (РАНГЛИСТА)
0

Евелина Николова, настояща бронзова медалистка от Игрите в Токио в категория до 57 кг при жените, зарадва България навръх националния ни празник. Състезателката се изкачи на втора позиция в световната ранглиста в нейната категория, която е и олимпийска. По този начин българката измести двукратната олимпийска шампионка – Рисако Кавай от Япония.

От днес Николова има 64 200 точки, изкачвайки се с цели 3 позиции спрямо предходното си класиране. Пред нея остава само Хелън Марулис от САЩ – олимпийска шампионка от Рио де Жанейро и трикратна номер 1 от световни първенства. Американката е със 79 200 точки.

Основната причина за изкачването на Николова в класацията е феноменалният й старт на сезона. Българката спечели безапелационно националната титла на страната през януари. Последва страхотен успех и злато на най-силния международен турнир по борба, който се провежда у нас – „Дан Колов – Никола Петров“. Там Николова беше избрана и за най-добра състезателка при жените, вдигайки победоносно купата.

На завършилия само преди дни ранкинг турнир „Яшар Догу“, българката беше може би най-атрактивната състезателка. Тя спечели своята категория по феноменален начин, туширайки 4 от 5-е си опонентки и то като губеше в голяма част от срещите. С това тя демонстрира непримиримост, воля за успех и заслужено беше прекръстена от Световната федерация по борба вместо Николова – „Туш“олова (поради феноменалните тушове, които сътвори).

Припомняме, че Евелина Николова беше избрана и за състезател по борба номер 1 за 2021 година на Българската федерация в този спорт.

Тайбе Юсеин, която също е олимпийска бронзова медалистка от Игрите в Токио, но при 62-килограмовите, се изкачва с две места, завръщайки се в топ 3 в своята категория. Световната и двукратна европейска шампионка има сбор от 43 200 точки като пред нея са само настоящите олимпийска и световна шампионки – Юкако Кавай и Айсулу Тинибекова.

Биляна Дудова запазва лидерската си позиция при 59-килограмовите, независимо от факта, че смени категорията и вече се състезава при 62-килограмовите.

Миглена Селишка, която стигна до бронз при най-леките (до 50 кг) на ранкинг турнира „Яшар Догу“, запазва пета позиция в своята категория.

Мими Христова, европейска шампионка от 2020 година, която лекува кунтузия, остава под номер 5 в категория до 65 кг.