Начало Борба Не връчиха пояса на „Дан Колов“
0

Не връчиха пояса на „Дан Колов“

Не връчиха пояса на „Дан Колов“
0

59-ото издание на международния турнир по борба „Дан Колов – Никола Петров“ остана без носител на престижния пояс в свободния стил. Отличието, на името на легендата Дан Колов“, не намери своя притежател, след като нито един от българските национали не успя да спечели златен медал във Велико Търново.

В класическия стил пък бяха на обратния полюс. Трима наши представители се окичиха с титли и така изборът за носител на пояса „Никола Петров“ се оказа далеч по-труден. В крайна сметка той отиде в ръцете на Кирил Милов. Националът ни при 97-килограмовите бе предпочетен за сметка на Иво Илиев (67 кг) и Айк Мнацаканян (77 кг). По този начин Милов за пръв път в кариерата си се окичи с ценното отличие.

Поясът при жените бе връчен на Евелина Николова. Тя триумфира днес със златния медал в категория до 57 килограма, побеждавайки с туш индийката Срищи. Схватката приключи 19 секунди преди края.

Снимка: БОК, Костадин Андонов, Start-Photo

В днешната програма българските борци спечелиха 4 златни медала от 4 участия на финали. В категория до 67 килограма Иво Илиев направи впечатляваща схватка със сърбина Себастиан Над. Родният национал поведе с 6:1 след много силни изяви и хвърляне за 4 точки. В последствие обаче той допусна съперника му да изравни резултата и последните 30 секунди бяха инфарктни. Българинът обаче удържа на щурма на Над и след 6:6 но повече точки за техническо умение се поздрави със златния медал.

Веднага след него титлата грабна и Айк Мнацаканян. В категория до 77 килограма натурализираният арменец се нуждаеше от само 66 секунди, за да се справи с индиеца Саян. Националът ни тушира съперника, постигайки убедителна и скоростна победа.

При дамите също станахме свидетели на две български победи с туш. Освен успеха на Евелина Николова, такъв постигна и Миглена Селишка. В категория до 50 килограма титулуваната ни състезателка преодоля индийката Неелам за 5 минути на тепиха.

Така България приключи с общо 8 златни медала от „Дан Колов – Никола Петров“. В предходните дни с титли се окичиха още Юлияна Янева (72 кг), Биляна Дудова (62 кг) и Мария Оряшкова (76 кг).

Биляна Дудова, снимки БФ БОРБА