Начало Борба Финалът на Тинибекова на Световното по борба сред най-гледаните схватки (ВИДЕО)

Финалът на Тинибекова на Световното по борба сред най-гледаните схватки (ВИДЕО)

Финалът на Тинибекова на Световното по борба сред най-гледаните схватки (ВИДЕО)
0

Финалът в категория до 62 кг при жените на Световното първенство по борба, който противопостави Айсулу Тинибекова от Киргизстан и Кайла Миракъл от САЩ, е седмата най-гледана схватка през настоящата 2021 година.

Шампионската среща приключи с успех за Тинибекова със 7:0, с което тя успешно защити световната си титла. Интересното е, че след успеха тя заяви, че не е тренирала 1 месец преди планетарния шампионат.

Схватката между Тинибекова и Миракъл е гледана в канала на Световната федерация по борба (United World Wrestling) 269 000 пъти.

Айсулу Тинибекова спечели и сребърен медал в категория до 62 кг в борбата при жените на Олимпийските игри в Токио. Представителката на Киргизстан беше сочена за голяма фаворитка за титлата, но загуби в схватката за златото от представителката на домакините Юкако Каваи с 3:4 точки.

Сребърното олтичие на Тинибекова от Игрите в Токио беше първо за страната й при жените от Олимпийски игри въобще!

Освен това през настоящата година тя взе и азиатската титла и е недостижим лидер в своята категория в световната ранглиста със събрани 136 точки. Олимпийската шампионка – Юкако Каваи е втора с едва 68.

В края на 2020 година Тинибекова завоюва индивидуалната Световна купа в категория до 62 кг. на турнира в Белград, Сърбия. 28-годишната състезателка по борба е вече и четирикратна азиатска шампионка (2 пъти при 58-килограмовите и 2 – при 62-килограмовите).

Припомняме, че през 2019 година тя спря нашата Тайбе Юсеин от възможност да защити световната си титла, надигравайки я във финала на категория до 62 кг на шампионата, провел се в Казахстан.

Айсулу Тинибекова е голяма знаменитост в родния Киргизстан. Много често след състезание тя е канена от президента на страната Садир Джапаров и от министър-председателя Улукбек Марипов за благодарствени срещи в институциите.