Начало Борба Кошмарът на Вангелов от Токио ще се бори на „Дан Колов – Никола Петров“
0

Кошмарът на Вангелов от Токио ще се бори на „Дан Колов – Никола Петров“

Кошмарът на Вангелов от Токио ще се бори на „Дан Колов – Никола Петров“
0

Индиецът, който победи Георги Вангелов на Олимпийските игри в Токио през миналата година, ще участва и в 59-ото издание на международния турнир по борба „Дан Колов – Никола Петров“. Надпреварата ще се проведе от 17 до 20 февруари в „Двореца на културата и спорта“ във Велико Търново.

Сред записаните за участие е и сребърният медалист от японската столица в категория до 57 килограма на свободния стил Рави Кумар. Индиецът победи именно Вангелов по пътя към второ място в Токио, а в последствие родният борец зае пета позиция.

Индия пристигна с най-голям отбор в България – 80 състезатели. Сред тях личи името още на Дипак Пуния (86 кг), световен сребърен медалист. От Азербайджан са заложили на призьори от големи първенства при юноши, но идват и с двама бронзови медалисти от последното световно за мъже – Абубакар Абакаров (86) и Осман Нурмагомедов (92).

На тепиха за Беларус ще излязат многократният медалист от световни и европейски първенства в свободния стил Али Шабанов (Беларус) в категория до 79 кг, както и Александър Хущин (97), призьор от европейски първенства. Иранците пък пристигат с №1 в света Мейсам Далхани в категория до 63 кг на класическия стил. Грузинците също ще бъдат представени от първия си състав. В тима са четирима призьори при класиците от последното световно първенство – сребърният медалисти Лери Абуладзе (63), както и „бронзовите“ Нугзари Цурцумиа (55 кг), Рамаз Зоидзе (72) и Лаша Гобадзе (87).

На тепиха ще излезе и грузинецът със сръбски паспорт Зураби Датунашвили (87), световен и европейски шампион, бронзов медалист от олимпийските игри. През миналата година той триумфира на турнира и заслужи приза за най-добър чуждестранен борец в класическия стил.

В състава на американците е Анжело Ханкок, от когото Кирил Милов загуби на последното световно в категория до 97 кг на класическия стил. Киргизстан също е с елитните си състезатели – олимпийския сребърен медалист от Токио 2020 Акжол Махмудов (77) и Жоламан Шаршанбеков (60), втори в света.

При жените Гърция идва с многократната световна и европейска медалистка Мария Преволараки (53). А начело на Молдова е световната и европейска шампионка Ирина Ренжачи (68). През миналия сезон тя стана първа в три различни възрасти. За Азербайджан ще се бори бившата националка Елис Манолова, европейска шампионка и трета в света.

На турнира ще стартират над 400 борци от 35 държави – САЩ, Русия Германия, Австрия, Норвегия, Швейцария, Естония, Испания, Швеция, Индия, Франция, Хондурас, Дания, Финландия, Алжир, Румъния, Азербайджан, Грузия, Беларус, Казахстан, Молдова…