Начало Борба Легендарна състезателка по борба обяви оставането си в спорта

Легендарна състезателка по борба обяви оставането си в спорта

Легендарна състезателка по борба обяви оставането си в спорта
0

Мария Стадник, която е една от най-титулуваните състезателки по борба при жените в най-леката категория (до 50 кг) ще преследва единственото злато, което й липсва в кариерата – това от Олимпийски игри.

„Мисля, че докато имам желание да се боря, трябва да изпълня целия си потенциал. Взех това решение да продължа да се занимавам с борба веднага щом се върнах у дома (от Токио). Всичките ми близки и приятели много вярват в мен. Синът ми иска да продължа да се боря, защото казва, че съм много силна“, разкри украинката, която от 2007 година се състезава под флага на Азербайджан.

33-годишната боркиня има цели осем европейски титли при най-леките, ставайки първа и през 2021 година. Тя притежава и двете възможни титли от Европейските игри, състояли се в Баку през 2015 година и Минск през 2019 година. Стадник е двукратна световна шампионка (2009 и 2019 година), както и носителка на още четири медала (три сребра и един бронз) от шампионати на планетата. На Олимпийски игри тя е участвала 4 пъти като всеки път е стигала до отличие (Пекин (2008 година) – бронз, Лондон (2012 година) – сребро, Рио де Жанейро (2016 година) – сребро, Токио (2021 година) – бронз).

„Наистина бих искала да имам пет олимпийски медала. Всеки медал е част от моята житейска история. Това е част от моя път. Има пет олимпийски пръстена, така че наличието на пет олимпийски медала би било историческо“, добавя още Стадник.

Припомняме, че именно Стадник спря българката Миглена Селишка да защити европейската си титла в категория до 50 кг през 2021 година.