Начало Борба България приема три големи шампионата по борба през 2022 година

България приема три големи шампионата по борба през 2022 година

България приема три големи шампионата по борба през 2022 година
0

Страната ни ще бъде домакин на три големи първенства в борбата през тази година година, съобщиха от Българска федерация по борба. Още през март Пловдив ще посрещне Европейското до 23 години. Схватките са от 7 до 13 март в зала „Колодрума“.

София ще посрещне другите две състезания за 2022 година. През август е Световното за юноши и девойки. Срещите са от 15 до 21 август в „Арена Армеец“. А през октомври (между 4 и 9) в „Асикс Арена“ e Мондиалът за ветерани. За тази възраст българите имат сериозна колекция от отличия, като само на последния шампионат в Гърция през октомври нашите представители спечелиха 5 медала, а селекционерът на юношеския ни национален отбор по класическа борба Юлиян Георгиев триумфира с титлата.

Тази година турнирът „Дан Колов – Никола Петров“ ще бъде във Велико Търново (17-20 февруари). Надпреварата се завръща след 33-годишна пауза в старопрестолния град, който досега само веднъж е бил домакин на схватките в свободния стил (през 1989 година), но никога в класическия.

По традиция ще бъде проведен и турнирът „Петко Сираков – Иван Илиев“ за юноши и девойки до 23 г. Арена на схватките ще стане зала „Диана“ в столицата от 12 до 15 май.

През 2022-а друг традиционен турнир за подрастващи – „Злати Динев Ройдев“ беше отменен от организатора – община Гълъбово, заради пандемичната обстановка. Но на негово място Българската федерация по борба предвижда турнир за момичета и момчета и в трите стила.

От 13 януари – четвъртък, календарът на БФ Борба се открива с държавния шампиона за мъже и жени в Сливен, зала „Васил Левски“. Надпреварата ще бъде без публика, заради пандемията, а всички участници – състезатели, треньори, длъжностни лица и специалисти, ще бъдат допуснати в залата срещу зелен сертификат или тест (антигенен, PCR).

На първенството се очаква да стартират и всичките ни най-добри състезатели.