Начало Борба Световната борба скърби за Цено Ценов

Световната борба скърби за Цено Ценов

Световната борба скърби за Цено Ценов
0

Преди 2 дни почина един от най-добрите родни управленци в спорта – Цено Ценов. Президентът на европейската и вицепрезидент на Световната федерация по борба си отиде на 80-годишна възраст, загубил битката с онкологично заболяване. И до последно, дори до обяд в деня на своята кончина, той е имал работни срещи в болницата. Голям ерудит, балансьор, дипломат… Така наричаха Цено Ценов, доайена сред родните управленци в българския спорт, пише сайтът на БФ по Борба.

Редица видни личности в борбата не пропуснаха да изкажат своята благодарност за това, което Цено Ценов правеше за спорта. Те не пропуснаха да отбележат каква голяма загуба е неговата кончина за световния спорт.

„Като дългогодишен изпълнителен директор в спорта и като историк, г-н Ценов имаше чудесни познания по отношение на културата и наследството на борбата, по-специално в европейския контекст. В съчетание с опита си, натрупан по най-високите инстанции в спорта в България и в Международната федерация, той имаше основна роля в насочването на борбата към съвременността, като същевременно защитаваше основните ценности на нашия спорт. Това ще бъде голяма загуба за всички в борцовата общност и ние изказваме нашите най-дълбоки съболезнования към съпругата, приятелите и колегите му“ , заяви Ненад Лалович – президент на Световната федерация по борба.

Михаил Мамиашвили, който е вицепрезидент на Световната федерация по борба и президент на Руската федерация по борба сподели, че Ценов Ценов винаги е подкрепял развитието на този спорт.

„Цено Ценов беше наш голям приятел, заедно се борихме за спортната борба през 2013 година заедно създадохме нова федерация. Той беше опитен, знаещ специалист.

Имахме спорове, не за всичко бяхме на едно мнение, но Цено Ценов винаги ни подкрепяше и ние го подкрепяхме. Голяма загуба. Светла му памет“, сподели Мамиашвили пред ТАСС.

За  Георгий Брюсов (вицепрезидент на Европейската федерация) Цено Ценов е „епоха в историята на европейската и световната борба“.

„Огромна загуба за спортната борба и човешка загуба за целия борцов свят. Цено Ценов е цяла епоха в историята на европейската и световната борба. Дълбоко скърбим със семейството му и Българската федерация по борба“, сподели Брюсов.

Поклонението пред тленните останки на Цено Ценов ще бъде в четвъртък, 4 юни, от 12.00 часа в църквата „Св. София“ в столицата.

Георги Куситасев Завършва бакалавърска степен със специалност „Печатни комуникации“ в Университет за Библиотекознание и Информационни технологии – УНИБИТ. Магистърска степен „Журналистика и медии“ придобива във Факултета по журналистика към Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“. Започва журналистическата си кариера през 2013 година във вестник „Земя“ като стажант-репортер в спортния отдел, след което минава стаж и в най-стария български спортен сайт – ТОПСПОРТ. Следва първи досег с „малкия екран“ – стаж в Националната телевизия. От 2017 до 2019 г. работи в спортния отдел на ТВ+ като репортер, редактор и водещ на спортни новини и предаване. От 2019 година до днес пише статии за спортния сайт на „Инвеститор медия груп“ - Boec.bg, а от март 2021 до октомври 2022 година е част от екипа на телевизия АГРО ТВ. От октомври 2022 година е водещ на спортни емисии по Радио "Фокус" и спортен редактор в Агенция "Фокус".