Начало Борба Валентин Йорданов е фаворит за шеф на европейската борба

Валентин Йорданов е фаворит за шеф на европейската борба

Валентин Йорданов е фаворит за шеф на европейската борба
0

Валентин Йорданов, който е един от най-успешните ни спортисти, е основен фаворит да бъде издигнат от Българска федерация по Борба за кандидат за президент на европейската централа. Това заяви за „Меридиан Мач“ шефът на БФБорба Христо Маринов.

Всички сме обединени около мнението, че няма по-добър вариант от Валентин Йорданов. Едва ли има друг български борец с такава известност и с такова влияние и връзки, като Вальо. Той засега се дърпа, но се надявам да успее да го убедим. Иначе засега не разглеждаме други кандидатури, има време до конгреса и всичко ще се реши на вътрешно заседание, където ще изберем нашите кандидати“, заяви Маринов, който е световен шампион по класическа борба от Москва 2010 година и европейски от Белград 2012 година.

Изборът за нов президент на европейската централа по борба ще се проведе през април 2021 година като дотогава организацията ще бъде водена от първия вицепрезидент Теодорос Хамакос.

Както е известно Цено Ценов оглавяваше структурата пет мандата, но той почина на 80-годишна възраст в края на месец май тази година. Ценов застана на поста през 1996 година и изпълняваше функциите си до своята кончина. Нещо повече – Ценов бе в органите на европейската централа още от нейното създаване пред 1978 година.

От 2002 година пък бе в различните комисии на Международната федерация по борба, а след това стана и неин вицепрезидент. Много наши състезатели дължат до голяма степен успехите си на влиянието на Ценов по високите етажи на европейската и световна борба. Страната ни пък спечели много домакинства на европейски и световни първенства и олимпийски квалификации именно заради солидното лоби, което България имаше в управленските структури и на Стария континент, и в световен мащаб.

Дали и доколко сме загубили позиции и лоби с кончината на Цено Ценов, само бъдещето ще покаже. Истината е, че само солидна фигура като Валентин Йорданов – олимпийски, седемкратен световен и седемкратен европейски шампион, може да запълни тази празнина. Дано се съгласи да е нашият кандидат“, завърши президентът на родната федерация по борба.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.