Начало Борба Президентът на световната борба фаворит за втори мандат

Президентът на световната борба фаворит за втори мандат

Президентът на световната борба фаворит за втори мандат
0

Ненад Лалович, който е настоящ президент на Световната федерация по борба, е фаворит за втори мандат на централата.

Сърбинът има право да претендира за поста още един път като по новия регламент една личност може да оглавява световната борба в срок от 2 мандата (12 години). Интересното е, че той е и единствен за момента кандидат като се очаква да бъде преизбран с пълно мнозинство.

Лалович е начело на Световната федерация по борба от 2014 година като той бе в основата на преобразяването на спорта, за да остане борбата в олимпийската програма.

Бяха издигнати общо 15 кандидатури за Бюрото на Международната федерация по борба (United World Wrestling).

Президентът автоматично влиза в Бюрото на UWW, така вакантните места, за които ще спорят останалите претенденти, остават 6.

От действащите членове на Бюрото на UWW за нов мандат претендират петима – Михаил Мамиашвили (Русия), Марина Ди Бусоло Пеликоне (Италия), Ахролджан Рузиев (Узбекистан), Педро Гама Филю (Бразилия) и Фуат Мескут (Мароко).

А сред новите са Дина Харенко (Украйна), Хамид Сориан (Иран), Лучио Канева (Италия), Едишер Мачаидзе (Грузия), Дон Райан (Канада), Даниел Игали (Нигерия), Джони Замбрано (Еквадор), Марко Корпела (Финландия) и Ян Карснак (Словакия).

Форумът е планиран през септември в навечерието на световното за юноши в Белград. Заради пандемията от коронавирус, UWW ще утвърди през август по какъв начин да премине конгреса. Тогава ще бъде утвърден и календарът до края на 2020 г.

Припомняме, че постът на вицепрезидента Цено Ценов, който почина миналия месец също е овакантен. Цено Ценов беше и президент на Европейския комитет по борба. До избирането на нов Бюрото утвърди длъжността да изпълнява Теодорос Хамакос (Гърция). Генералната асамблея ще бъде догодина.