Начало Борба Малчуганите на „Айтос“ са №1 на първенство в Турция

Малчуганите на „Айтос“ са №1 на първенство в Турция

Малчуганите на „Айтос“ са №1 на първенство в Турция
0

Малчуганите на „Айтос“ станаха първи в комплексното класиране на първенство по свободна борба на побратимените градове с турския курорт Ялова.

В надпреварата се включиха близо 170 деца, момчета и момичета от Албания, Гърция, Косово, Молдова, Гагаузия, Северна Македония, Турция и България.

Възпитаниците на младия треньор Октай Хасан завършиха с 3 титли, 4 сребърни и 6 бронзови отличия. И оглавиха класирането със 197 точки. Техни подгласници са домакините от Турция със 152 точки, а трети е тимът на Северна Македония с 90 т.

Титли спечелиха братята Тахир Тахиров (48), станал първи при момчетата, и Мустафа Тахиров (48), победител при децата, както и Ибрахим Мустафа (34), който губеше финала с 0:4, но успя да направи обрат срещу представителя на Северна Македония – 16:6.

През миналата година Октай Хасан бе част от националния ни отбор до 23 г. и стана пети на европейското в Пловдив.

Отборът на „Айтос“ бе воден от президента си Ружди Ахмед.

А на първенството България бе представена с 4 отбора. Освен „Айтос“, стартираха сборен тим от Острава и Лозница, „Илия Павлов“ (Велико Търново) и „Руен“.

При момчетата талантите на „Руен“ се наредиха на второ място с пет медал – две титли, сребро и два бронза, като първи станаха Шабан Шабан (44) и Джемал Хаккъ (над 85). Тимът бе воден от треньорите Бязид Кемал, Салим Салим и Кемал Кемал.

Първи е тимът на Турция, а трети – Молдова.

При момичетата сестрите Петя и Катерина Бояджиеви бяха безазала6пелационни и спечелиха титлите в своите категории съответно до 30 и 42 кг. Така техният тим „Илия Павлов“ (Велико Търново) се нареди на престижното трето място с 50 точки. Първи отново са домакините със 175 т. пред Косово със 115 т.

И докато отборите преди тях бяха с пълни състави, нашият тим, воден от треньора Мирослав Колев, бе представен от 4-има състезатели, като и четиримата си тръгнаха с медали. При момчетата Аспарух Атанасов (30) и Кристиян Михайлов (38) взеха бронз.

Надпреварата е организирана от Лютфи Юзгюр, роден в България, европейски вицешампион за младежи от 1984 г. и балкански шампион за същата възраст, който в момента е директор Агенцията за сътрудничество между Балканските държави с побратимените общини в Ялова. А инициативата е подкрепена от Турската федерация по борба и Спортното министерство на южната ни съседка.

Схватките на младите таланти изгледаха Шукри Лютвиев, син на Лютви Ахмедов, световен шампион и втори на олимпиадата Токио 1964, както и от неговия внук Левент Шен, сега съдия олимпийска категория.

С демонстрации на 5-годишните домакините закриха 8-то издание на надпреварата.

тагове: