Начало Борба Националите по борба започват подготовка за европейското първенство в Загреб

Националите по борба започват подготовка за европейското първенство в Загреб

Националите по борба започват подготовка за европейското първенство в Загреб
0

Българските национали по борба във всички стилове започват тази седмица подготовката си за предстоящото европейско първенство в хърватската столица Загреб, което ще бъде проведено от 17 до 23 април.

Националите в класически стил пътуват утре за Тетевен заедно със състезатели от САЩ, Финландия, Швеция, Хондурас, Япония и Гърция. От днес там са младежите до 23 години, чийто европейски шампионат започва следващата седмица в Румъния.

„Турнирът беше доста силен, с много изявени състезатели и беше една много добра подготовка за европейското първенство. Доволен съм от борбите и спечелените медали. Това, което постигнахме, донякъде съвпада и с моментната форма на момчетата. Сега започваме лагер в Тетевен, а след това ще продължим подготовката си в Унгария до европейското“, заяви треньорът на националите в класически стил Братан Ценов.

Националите в свободния стил ще продължат подготовката си в Самоков, където също има състезатели от САЩ, Швейцария и Хондурас, както и младежите до 23 години.

„Имаме състезатели, завърнали се наскоро след лечение на травми. Така е с Ахмед Батаев, който не е във върховата си форма, но взе сребърен медал. Георги Вангелов също беше с контузия, но се пребори за бронза след спорна среща. При него се натрупаха и състезания, и умора. Можеше да стане и шампион на „Дан Колов“, но важното е за европейското първенство да е в най-добрата си форма. Отсъстваше Али Умарпашаев, който направи операция, но сега ще се включи в лагера. Имайки предвид тези обстоятелства, момчетата се представиха на ниво“, каза Валентин Ангелов, наставник на националите по свободна борба.

Диан Динчев, треньор на юношеския тим по свободна борба, добави, че е много доволен от изявите на младите състезатели и поведението им на тепиха: „Важното е, че сме на прав път и по-младите има от кого да се учат. Георги Иванов, който е трети на европейското до 20 години от миналата година, например остана на крачка от медала в тежка категория. Като цяло неговото представяне също беше много силно. Сега имаме европейско първенство за 23-годишните, а мъжете ще направят заключителен лагер в Азербайджан до европейското“.

Жените пък ще се присъединят към 23-годишните от 9 март в Сливен, където са и националките на Хондурас.

„В рамките на месец ни се струпаха три състезания в чужбина, така че и при нас се натрупа умора. Доволен съм от представянето и важното е, че са здрави. Турнирът беше много хубав, имаше оспорвани срещи. Организацията също беше на ниво, за което благодаря на Българската федерация по борба, както и за условията, които ни предостави за подготовка“, заяви Касабов, цитиран от БФ Борба.

„Предстои ни европейско първенство, имахме два рейтингови турнира. Няма неяснота в категория до 62 кг коя от състезателките ще представя България на шампионата. Тя ще бъде обявена след утвърждаване на състава от Управителния съвет. Преборвания ще има единствено в категория до 68 кг между Юлияна Янева, която бе обявена за най-добра при жените на „Дан Колов“, и София Георгиева.

„В началото на годината треньорите на националните отбори обявиха критериите за определяне на състезателите на европейското и световно първенство. При жените сред изискванията бе участие на държавния шампионат и на рейтинговите турнири“.

тагове: