Начало Борба Обявиха топ моменти от Световното по борба (ВИДЕО)

Обявиха топ моменти от Световното по борба (ВИДЕО)

Обявиха топ моменти от Световното по борба (ВИДЕО)
0

Световната федерация по борба (United World Wrestling) обяви историческите моменти, случили се на Световното първенство по борба, което се проведе в Осло.

Първият е финалът в категория до 97 кг в свободния стил противопоставил Абдулрашид Садулаев и Кайл Снайдер. За първи път в историята в една година двама борци се срещат във финал на Олимпийски игри, а малко по-късно и във финал на Световно първенство.

Припомняме, че на финала на Олимпийските игри в Токио „Аварския танк“ победи Снайдер с 6-3 точки, детронирайки го от олимпийския връх в тази категория.

На Световното първенство, състояло се само 2 месеца по-късно до успех отново стигна дагестанецът – този път с 6-0 точки.

Следва постижението на иранеца Мохамед Реза Гераи. Той се превърна в първият борец в класическия стил, станал олимпийски и световен шампион в една и съща година. Припомняме, че персиецът спечели олимпийското злато в категория до 67 кг при класиците, а два месеца по-късно разби конкурецията си на Световното първенство, с което се превърна и във фаворит за анкетата „Спортист на годината на Иран“.

Друг исторически момент е за първата световна шампионка в борбата при жените за Молдова – Ирина Рингачи. Интересното е, че малката европейска държава никога не беше печелила дори медал от шампионат на планената при жените в 18-годишната история на женската борба на планетарни първенства.

На Световното първенство в Осло това се промени. Освен, че Ирина Рингачи се качи на върха в категория до 65 кг, побеждавайки представителка на най-силната школа в световната борба – Япония на финала, друга тяхна състезателка – Юлия Леорда стигна до среброто при 53-килограмовите.

Молдова присъства и с друг исторически момент. Страната спечели и първа световна титла в класическия стил. Нейн носител е Виктор Чиобану, който надделя над Жоламан Шаршенбеков от Киргизстан на финала на шампионата в Норвегия.