Начало Борба Oлимпийски медалист приключи кариерата си в борбата

Oлимпийски медалист приключи кариерата си в борбата

Oлимпийски медалист приключи кариерата си в борбата
0

Норвежецът Стиг-Андре Берге приключи състезателната си кариера в борбата у дома – на Световното първенство за мъже и жени, йкоето се проведе в Осло, Норвегия. Той не успя да спечели медал на последния си турнир, губейки на 1/4-финалите при 67-килограмовите и губейки шанс за репешаж.

38-годишният борец е един от най-успешните състезатели на Норвегия в древния спорт.

В кариериера си Берге има бронз в категория до 59 кг в класическия стил от Олимпийските игри, състояли се в Рио де Жанейро през 2016 година. Две години по-рано – през 2014 той печели бронза и на Световното, провело се в столицата на Узбекистан – Ташкент.

Норвежецът е спечелил и три сребърни отличия от Европейски първенства. Впечатляващото е, че първото отличие идва през далечната 2007 година на шампионата в София, но при 60-килограмовите, а последното – цели 12 години по-късно – на първенството на Стария континент, състояло се в Букурещ през 2019 година, но в категория до 63 кг. Година по-рано той е сребърен медалист и от Европейското в Каспийск, отново при 63-килограмовите.

Световното първенство по борба за мъже и жени в Осло беше последно състезание и за още трима борци. Мароканецът Чакир Ансари, който се състезава в свободния стил също се оттегли от спорта.

Изненада идва от легендата на египетската борба – Самар Хамза. 26-годишната състезателка в категория до 76 кг спечели първи медал за страната си при жените от Световно първенство – бронз на шампионата на планетата в Осло. Въпреки това тя реши да сложи край на кариерата си.

Цучика Шимоямада от Япония е последният борец, който се оттегли от активния спорт след Световното в Норвегия. Той е настоящ азиатски шампион в категория до 67 кг в класически стил.