Начало Борба Олимпийският шампион Стивсън преди 7 години – няма да го познаете (ВИДЕО)

Олимпийският шампион Стивсън преди 7 години – няма да го познаете (ВИДЕО)

Олимпийският шампион Стивсън преди 7 години – няма да го познаете (ВИДЕО)
0

Световната федерация по борба (United World Wrestling) припомни първия финал на Световно първенство на настоящата звезда Гейбъл Стивсън. Най-младият олимпийски шампион от Игрите в Токио в борбата, печели първия си златен медал от шампионат на планетата за кадети през далечната 2015 година. Тогава неговата категория е до 100 кг.

Във физическо изражение, освен разликата от поне 25 килограма и, разбира се, годините, тогава той е с къдрава коса, за сметка на сега, както и без брада.

Стивсън печели титлата за подрастващи след успех над Касамбой Рахимов с 9:0 точки, а в цялото състезание взима 47 и дава едва 12 точки на своите опоненти.

„Гейбъл Стивсън се превърна в сензация за една нощ, след като спечели вълнуващ финал и златния медал на Олимпийските игри в Токио с победи над бившите световни шампиони Гено Петриашвили и Таха Акгюл. Американецът изоставаше от Петриашвили на финала при 125-килограмовите в Токио, но обърна резултата в своя полза в последните 10 секунди, за да спечели желаната олимпийска титла на 21-годишна възраст.

Но трикратният световен шампион в три възрастови групи има навика да се представя по-добре от очакваното. През 2015 г. 15-годишният Стивсън направи зашеметяващо представяне на Световното първенство за кадети в Сараево, Босна и Херцеговина….

Оттогава насам той спечели световната титла за кадети през 2016 г., световната титла за юноши през 2017 г., златото от Панамериканския шампионат за мъже през 2021 г. и златото на Олимпийските игри в Токио, като само Световното първенство за юноши през 2018 г. беше слабо събитие за него. Защитаващият титлата си шампион там завърши пети, тъй като Рахимов отмъсти за загубата си от 2015 г.“, написаха от Световната федерация по борба в канала им в Instagram.

Припомняме, че Стивсън в момента се състезава в последния си колежански шампионат по борба на САЩ.

Това е и негово прощално състезание в борбата. Причината е, че най-изненадващият олимпийски шампион в борбата от Игрите в Токио ще се насочи към кеча.

Той подписа предварителен договор със Световната федерация по кеч – WWE. Гейбъл дори получи и друг контракт с компанията на Винс Макмеън – „NIL“ („Next in line“ – „Следващият на линия“).

Правилата по него позволяват на спортистите от колежа да печелят от своята слава и знаменитост. Тази програма за развитие позволява на WWE да започне взаимоотношения със спортисти по-рано от всякога, като им дава ресурси за изграждане на своите брандове и да придобият медийно обучение, както и достъп до центъра за подготовка на WWE, който се намира в Орландо.

Гейбъл Стивсън е роден на 31 май 2000 година и е първият олимпийски шампион в борбата, роден през 21 век. Той има общ баланс от 35 победи и 6 загуби в своята кариера на борец.

Стивсън се намира в серия от 20 поредни успеха (без успехите на колежанско ниво) като последното му поражение датира от 11 август 2019 година – от узбека Касанбой Рахимов с 0:12 в схватката за златото на силния международен турнир „Медвед“.

Георги Куситасев Завършва бакалавърска степен със специалност „Печатни комуникации“ в Университет за Библиотекознание и Информационни технологии – УНИБИТ. Магистърска степен „Журналистика и медии“ придобива във Факултета по журналистика към Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“. Започва журналистическата си кариера през 2013 година във вестник „Земя“ като стажант-репортер в спортния отдел, след което минава стаж и в най-стария български спортен сайт – ТОПСПОРТ. Следва първи досег с „малкия екран“ – стаж в Националната телевизия. От 2017 до 2019 г. работи в спортния отдел на ТВ+ като репортер, редактор и водещ на спортни новини и предаване. От 2019 година до днес пише статии за спортния сайт на „Инвеститор медия груп“ - Boec.bg, а от март 2021 до октомври 2022 година е част от екипа на телевизия АГРО ТВ. От октомври 2022 година е водещ на спортни емисии по Радио "Фокус" и спортен редактор в Агенция "Фокус".