Начало Таекуондо История в снимка: Валентина Шевченко и една дългогодишна връзка с България

История в снимка: Валентина Шевченко и една дългогодишна връзка с България

История в снимка: Валентина Шевченко и една дългогодишна връзка с България
0

Валентина Шевченко е безспорно една от най-големите звезди на световната бойна сцена. 33-годишната киргизстанка с перуанско гражданство вече е записала името си като легенда на UFC. Тя има шест успешни защити на световната титла в категория „муха“, което я изведе на първа позиция сред актуалните шампиони във веригата с най-много защити.

А знаете ли, че Шевченко има дългогодишно приятелство с една българка?

Звездата на UFC при дамите и до днес поддържа комуникация с многократната световна и европейска шампионка по таекуондо ITF и бронзова медалистка от Световно първенство по кикбокс Амалия Колева. Кариерата на софиянката е също впечатляваща, а двете се запознават преди почти 18 години, когато се състезават в една категория.

През 2003-та година Шевченко и Колева участват на Световното първенство по таекуондо в Гърция. Категорията им е до 58 килограма, където конкуренцията е жестока и има 45 заявки. Валентина печели бронза, а Колева достига до финал, където се изправя срещу представителка на силната школа на Корея. Българката губи битката за златото, но впечатлява със специфичен удар, на който днес вече се дават 4 точки.

След срещата Шевченко, която е силно впечатлена и вдъхновена от Амалия, отива при нея, за да се запознаят. Пожелава да си направят снимка за спомен (долу)

„Разменихме си контакти и започнахме да се пишем писма на хартия. В продължение на 5-6 години си пишехме непрекъснато. Дори имам първите ѝ муай тай срещи на запис на видеокасети“, разкри Колева пред boec.BG.

Състезанието в Гърция е последното за Валентина Шевченко в таекуондото, което тя практикува от 5-годишна. С кикбокс започва да се занимава на 12-сет, а прави своя професионален дебют в смесените бойни изкуства на 15-годишна възраст (21 април 2003 г.) в Киргизката федерация на Кулатуу срещу друга дебютантка – Елиза Айдаралиева. Печели чрез технически нокаут във втория рунд.

През 2007 г. настава война в Киргизстан и тя бяга в Перу заедно със сестра ѝ Антонина и треньорът ѝ Павел Федотов. Сестрата на Валентина също е спортистка, а майка ѝ Елена има 3 ДАН в таекуондо, била е и шеф в боксовата федерация на Киргизстан. Валентина Шевченко печели 16 световни първенства и има 11 титли по муай тай, а дебютира в UFC през декември 2015 г.

Амалия Колева има изключително богата визитка като състезател, а сега се представя отлично и в ролята си на треньор. През месец декември миналата година бе обявена за „Най-добър треньор“ за 2021 г. на Българска федерация Таекуондо ITF по време на четвъртите годишни награди „Златен пояс“. В кариерата си е практикувала няколко спорта. Била е част от националните отбори по таекуондо, кикбокс, савате и хокей на лед.