Начало Борба Отличен! Мирослав Киров на финал на Европейското
0

Отличен! Мирослав Киров на финал на Европейското

Отличен! Мирослав Киров на финал на Европейското
0

Мирослав Киров ще се бори за златния медал на Европейското първенство във Варшава. Националът ни в категория до 74 килограма в свободния стил се класира за финала, след като по безапелационен начин отстрани молдовеца Валентин Борзин. Българинът прегази съперника си с 5:0 точки и в сряда вечерта, 21 април ще се изправи срещу бронзовия медалист от Световното първенство през 2019 Таймураз Салказанов от Словакия.

Мирослав направи отлични схватки във Варшава, като преди това не остави шансове на Малик Михаел Амине (Сан Марино) след 5:1 точки, а на четвъртфиналите се наложи над Митчел Финесилвър (Израел) с 8:3. Така той стана първият български финалист на Европейското първенство в полската столица.

Микяй Наим (57 кг) пък се размина с бронзовото отличие. Носителят на пояса „Дан Колов“ отстъпи на коравия украинец Камил Керимов с 4:9 точки в малкия финал. Родният национал не започна добре, като негова атака бе контрирана и се озова в ситуация да изостане с 0:4, но секунди по-късно възстанови равенството след нова акция.  След почивката обаче украинецът показа по-добро ниво и в крайна сметка се поздрави с бронза, оставяйки Наим на пета позиция.

Микяй Наим остана пети при 57-килограмовите Снимки БФ БОРБА

С шанс за бронз е и Георги Вангелов (61 кг). Единственият ни борец с олимпийска квота в свободния стил до момента, бе изтеглен на репешаж от руснака Абасгаджи Магомедов. Той ще се бори в сряда срещу Орманоглу (Турция) за място в малкия финал. Останалите ни представители от втория ден – Джемал Али (86 кг), Ахмед Магамаев (92 кг) и Ислам Адизов (125 кг) приключиха участието си.

В сряда стартира и женското участие на Европейското първенство. Шампионката от миналата година Миглена Селишка ще защитава златото, като в първия си мач при 50-килограмовите ще се бори с Ана Лукасяк (Полша). Сезен Белберова (55 кг) започва срещу квалификантка, трикратната европейска шампионка Биляна Дудова (59 кг) ще се изправи срещу Катерина Жидачевска (Румъния), Мими Христова (68 кг) ще срещне Алина Махиния (Украйна), а Мария Оряшкова (76 кг) започва със Синтия Вескан (Франция).