Начало Борба Петър Касабов: Тайбе се беше отказала след Рио

Петър Касабов: Тайбе се беше отказала след Рио

Петър Касабов: Тайбе се беше отказала след Рио
0

Като най-успешната година в кариерата си определи 2018-та селекционерът на женския национален отбор по борба Петър Касабов. Той пое отбора през 2016-та, а тази година под негово ръководство Тайбе Юсеин за първи път завоюва световна и европейска титла, Биляна Дудова взе златото на първенството на стария континент и сребро на мондиала. На почетната стълбичка стъпи и Мими Христова като втора в Европа, а на крачка от призовата тройка останаха още Виктория Бобева, Евелина Николова и София Георгиева.

„За мен беше голямо предизвикателство да върна Тайбе Юсеин обратно в борбата. Тя се беше отказала след олимпиадата в Рио. Но ето, че вече е първа в света и Европа след близо 10-годишно чакане“, коментира Касабов в интервю за вестник „Труд“.

Треньорът разкри и какви трудности е срещнал в работата си дотук с националките: „Когато бяха по-малки се опитваха да ме лъжат, да се спасяват от тренировки. Но винаги намирах начин да стигна до истината. Всъщност, проблемът когато са по-малки, е че не знаят какво искат. Дали да стават боркини или да ходят по дискотеки, да се срещат с приятели. Не съм спирал да им казвам, че за да се случат нещата, борбата трябва да стане техен начин на живот и да е тяхната професия, с която да си изкарват прехраната. И това беше трудно – да ги накарам да поискат, а не да са насила в залата“, споделя Касабов.

Селекционерът признава, че българките много трудно намират съпернички за спаринги. А ето и каква е причината: „Отбягват ни вече, не искат да тренират с нас, защото сме били много силни. Усетихме го още преди европейското, когато бяхме на лагер в Париж с отборите на Русия, Унгария, Полша, Германия…Имаше повече от 70 момичета, а Мими и Тайбе останаха без партньори. Наложи се пред домакините да изразя недоволство – посочва старши-треньорът на жените и добавя – И се мотивирах – когато идват в България, аз строявам отбора, и който от каквито спаринги има нужда, ние сме насреща.“