Начало Борба Петър Касабов: Всички в отбора звънят на Тайбе, за да я подкрепят

Петър Касабов: Всички в отбора звънят на Тайбе, за да я подкрепят

Петър Касабов: Всички в отбора звънят на Тайбе, за да я подкрепят
0

Петър Касабов, който е наставник на националния отбор по борба за жени, разкри пред „България днес“ какво е състоянието на Тайбе Юсеин и кога ще се завърне на тепиха. Треньор номер 1 на България за 2018 година сподели и и каква е обстановката в отбора, месеци преди Световното по борба, домакин на което ще бъде сръбската столица Белград.

Г-н Касабов, как ще се отрази травмата на Тайбе Юсеин при подготовката за Олимпийските игри в Токио?

– Такъв ни е спортът. Получават се неприятни изненади. Не сме го очаквали. Имаме достатъчно време до Олимпиадата да реагираме и да се възстановим, за да сме заедно целият отбор. Всяка една травма връща спортиста назад. Тайбе е професионалист. Сега съм при нея за изписването. Веднага след това започва да работи за възстановяване.

Как точно се получи контузията?

– По време на тренировка стана. Не е имало усукване, удар или хващане на крак. Просто едно стъпване назад. Може да е имало неравност в тепиха. Кракът поддаде. При нас винаги има леки наранявания, но чак толкова фрапантно в това коляно не е имало.

Колко време ще продължи възстановяването?

– Обсъждахме възстановяването с д-р Хубенов. Благодаря на него и на целия екип от клиника „Св. Богородица“ за доброто отношение и вниманието. Той е един от светилата в тази област. Още преди операцията каза, че на 100% ще е готова за февруари. Ще работи така, както преди контузията. Няма да спира с кардиоподготовка. Ще я поддържаме физически, за да не излиза от ритъм.

Как прие Тайбе ситуацията само година преди олимпиадата?

– Проблемът беше, докато мине ядрено-магнитният резонанс и се срещнем с д-р Хубенов. Не ни хареса снимката. Понякога видяното се разминава с погледа на доктор. Когато докторът направи прегледа, каза, че е скъсана връзката. Успокоихме се, защото поне знаеш какво те очаква.

Как продължава подготовката на останалата част от тима?

– Все още сме на Белмекен с останалите момичета. Останалите от отбора звънят на Тайбе, за да я подкрепят. Всяка от тях е имала подобен труден период. Когато се занимаваш професионално и си отдаден напълно, травмите са неминуеми.

Има ли очакване сред момичетата дали Световното първенство в Белград през декември ще се проведе?

– Силно се надявам да го има, защото не сме свикнали да работим без цел. Сега имаме мотивация. Световното първенство е голям турнир. Гледам да не обсъждам тези неща с момичетата, за да не има пада фокусът и да се готвят на 100%. Следващия месец ще се проведе шампионатът на България. Той ще е в Ловеч. Ако не се отмени световното първенство, ще се опитаме да участваме в един международен турнир.

Какво беше състоянието на отбора след дългата пауза?

– Тренирахме онлайн по време на изолацията. Кондиционно момичетата бяха супер, защото работихме почти всеки ден. Липсваше им тепихът, но бързо влязоха в ритъм. Всеотдайни са. Дори понякога се притеснявам и се налага да ги спирам. Това е едно от първите неща, които те карат да продължаваш да работиш въпреки трудностите в спорта и живота.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.