Начало Борба Постът на Симеон Щерев в Русия остава под въпрос

Постът на Симеон Щерев в Русия остава под въпрос

Постът на Симеон Щерев в Русия остава под въпрос
0

Симеон Щерев започна работа в редиците на ,,Сборная“ през пролетта на 2019 година, а през 2020-та бе избран за старши треньор на отбора.

Договорът на прочутия ни специалист с руската федерация по борба бе до Олимпиадата в Токио 2020, но след това бе удължен до Световното първенство в Осло. Днес шампионатът в норвежката столица завършва, с което и контрактът на българина. Все още от руската федерация не са обявили дали Щерев ще остане начело на треньорския им щаб.

Той е първият роден треньор, който води национален отбор на Русия в олимпийски спорт. Помощник в щаба му бе още един българин – Радослав Великов, бронзов медалист от Олимпийските игри в Пекин 2008.

Русия се прероди под ръководството на Щерев. За първи път от 2008 година, страната беше представена от максимален брой състезателки на Игрите в Токио през лятото – шест. Там обаче възпитаничките на родния специалист не успяха да се представят на ниво, като не спечелиха нито един медал и записаха едва общо пет победи.

Руският отбор имаше правото на поправителен на Световното първенство в Осло. Там обаче тимът на Щерев отново не се представи на очакваното за Русия ниво, спечелвайки едва два бронзови медала. Българинът дълги години бе старши треньор на националния ни отбор по свободна борба и този при жените, след което работи в националните отбори на Азербайджан, Китай и Русия.