Начало Борба Първият наставник на Власов е тренирал и Александър Карелин

Първият наставник на Власов е тренирал и Александър Карелин

Първият наставник на Власов е тренирал и Александър Карелин
0

Преди по малко от 10 дни, един от най-добрите треньори по класическа борба Виктор Кузнецов отпразнува 80-годишнината си. В Русия го наричат ,,треньорът на шампионите“, тъй като е възпитал многократни олимпийски шампиони, от които Александър Карелин и Роман Власов. В интервю за руската федерация по борба той каза, че победата на Власов на световното първенство в Осло, е най-добрият подарък за него, а също така говори за много интересни факти от 60-годишната му треньорска кариера.

,,Тази година очаквахме да видим Роман Власов на друг връх, не този в Осло, но златото на Рома в света е най-добрият подарък за мен. Власов не ме разочарова в юбилейната за мен година – от 2006 г. на всеки пет години ми връчва златен медал за подарък“, каза наставникът.

Помните ли Власов преди 10 години? Тогава разбрахте ли, че той ще бъде един от най-ярките бойци на десетилетието?

,,Винаги съм виждал таланта му и съм знаел потенциала му, но освен битката на тепиха има още една битка. Познавам го от доста време и съм наясно с много от недостатъците му и основната задача беше да го предпазя от всякакви трудности. За него би било много по-лесно да се бори, ако стриктно спазваше всички инструкции – през тези десет години обаче не всичко вървеше гладко. Но всеки спортист има своя история и резултатите са важните“, коментира Виктор.

Спомняте ли си времето на вашето запознанство с Роман Власов.

,,По това време имаше треньори, които набираха момчета – тогава бях ангажиран основно в Сан Санич и те влязоха в полезрението ми, когато пристигнаха в градския отбор. Власов победи и тогава го забелязах“, признава специалистът.

Вие сте на 80 години. Какви са плановете?

,,Все още съм в борбата, на тепиха. Подготвям да проведа разширен треньорски семинар. Ще изнеса лекция, ще прочета отчет за свършената работа, ще дам тест по красноречие и изящна литература, ще изработим любимите си техники и ще помагам на по-младите треньори докато мога“, каза борецът.

Виктор Кузнецов може да се каже, че е един от най-титулуваните треньори в Русия. Сред неговите ученици са:

Александър Карелин, трикратен олимпийски шампион (1988, 1992, 1996), деветкратен световен шампион, дванадесет пъти европейски шампион, олимпийски сребърен медалист (2000), заслужил майстор на спорта на СССР и Русия и тринадесет пъти национален шампион.

Роман Власов, двукратен олимпийски шампион (2012, 2016), трикратен световен шампион, четирикратен европейски шампион, победител на Световната купа, както и заслужил майстор на спорта на Русия.

Владимир Зубков, четирикратен световен шампион и заслужил майстор на спорта на СССР