Начало Борба Реваншът на Чарати срещу Тейлър е момент на годината в борбата (ВИДЕО)

Реваншът на Чарати срещу Тейлър е момент на годината в борбата (ВИДЕО)

Реваншът на Чарати срещу Тейлър е момент на годината в борбата (ВИДЕО)
0

Победата на Хасан Яздани Чарати над Дейвид Тейлър на финала на Световното първенство в категория до 86 кг в свободния стил е един от топ моментите на годината, избран от Световната федерация по борба (United Wolrd Wrestling).

Успехът дойде с 6:2 точки като той е първи от 4 срещи за иранеца.

Именно Тейлър победи Чарати във финала на Олимпийските игри в Токио с инфарктното 3:4 точки. Това беше и трета поредна загуба от този съперник след загубата с туш на финала на Световната купа в родния Иран през 2017 година и поражението с 6:11 точки в полуфинала на Световното в Унгария през 2018 година.

Хасан Яздани Чарати е олимпийски шампион в категория до 74 кг в свободния стил от 2016 година и сребърен медалист от Игрите в Токио през 2021 година (до 86 кг). Той е трикратен световен шампион при 86-килограмовите, както и сребърен (до 70 кг) и бронзов (до 86 кг) медалист.

Носител е на три златни медала от Световни купи в три различни категории – до 70 кг, до 74 кг и до 86 кг. Чакати е двукратен азиатски шампион и златен медалист от Азиатските игри през 2018 година.

В професионалната си кариера при мъжете като борец той има 106 победи и само 8 загуби (3 от които срещу Дейвид Тейлър).

Тейлър, от своя страна, е настоящ олимпийски шампион при 86-килограмовите. Той е и световен шампион 2018 година и трикратен златен медалист на Панамериканския шампионат. 31-годишният американец има още златни отличия на Световната купа в Йова през 2018 година и на силния руски турнир от серията „Гран При“ – „Иван Яригин“.

Снимка: United World Wrestling / Martin Gabor