Начало Борба Родна легенда от борбата разказва за деня, в който предотврати терористична атака (ВИДЕО)

Родна легенда от борбата разказва за деня, в който предотврати терористична атака (ВИДЕО)

Родна легенда от борбата разказва за деня, в който предотврати терористична атака (ВИДЕО)
0

Българката борба е сред най-успешните дисциплини за родния спорт в исторически план. Имали сме олимпийски, световни и европейски шампиони в почти всички категории. Но измежду всички изпъква един човек, който прославя страната ни не само с уменията си на тепиха, но и с героизма. Георги Мърков е считан за първия в историята антитерорист, защото на Световното първенство в Швеция през 1984 г. предотвратява терористична атака по време на турнира.

Когато се появи терористът публиката започна да бяга и да заляга зад седалките. По това време ръководех мач на Петър Балов. Съдията се притесни. Хвърли свирката и побягна. Обърнах се и видях терориста. Беше на 15-20 метра. В едната ръка държеше карабина, а в другата имаше чанта. Започна да се върти. Търсеше някакъв човек. Направих се, че не го забелязвам. Не съм мислел, че трябва да го направя. Дойде ми импулсивно. Когато се изравни с мен, прескочих рекламното пано. Издебнах го, когато се обърна към съдиите с оръжието. Хвърлих се отзад. Хванах карабината и я изтеглих нагоре“, споделя той пред „Спортната джунгла“, след което разказва с детайли за цялата обстановка и за решението в онзи миг да действа, вместо да побегне заедно с останалите.

В последствие Мърков получава куп признания от български и международни организации. Дори от домакините получава плик с пари в знак на благодарност, но държавните власти в София му забраняват да ги приеме с аргумента, че „социалист пари не приема“.

Случаят тогава не е разказан в детайли от медиите у нас, защото се оказва, че нападателят е от руски произход, а това би навредило на отношенията с Москва.