Начало Борба Садулаев за Снайдер: Съперник на тепиха, но приятел в живота (СНИМКИ)

Садулаев за Снайдер: Съперник на тепиха, но приятел в живота (СНИМКИ)

Садулаев за Снайдер: Съперник на тепиха, но приятел в живота (СНИМКИ)
0

Абдулрашид Садулаев се изказа ласкаво за най-големия си противник на тепиха – американският борец Кайл Снайдер, който му е на гости в Дагестан.

Там е и друг победен от Садулаев борец – Колой Кортоев или Зелимхан Кортоев, известен под името Селим Яшар понеже се състезаваше се за Турция. На Игрите в Рио де Жанейро през 2016 година Садулаев победи именно него в спор за златото в категория до 86 кг в свободния стил.

„Колко прекрасен е нашият спорт, че съперниците на тепиха в живота остават добри приятели! С Кайл се борихме за златото на финала на Игрите в Токио и със Зелимхан в Рио 2016. Запознах гостите на нашата република с ръководителя на региона Сергей Меликов, който намери време да поговори, да направи запомнящи се подаръци и да им разкаже за Дагестан. Утре моите приятели също ще имат богата програма, която определено няма да ги остави безразлични“, написа „Аварския танк“ в профила си в Instagram.

Тази година Садулаев и Снайдер се срещнаха на финалите на двете най-силни състезания – Олимпийските игри и Световното първенство. На финала в Токио до успех с 6:3 стига дагестанският борец, с което детронира от олимпийския шампион в същата категория от Рио де Жанейро. Два месеца по-късно Садулаев надделя над Снайдер с 6:0 в последния сблъсък при 97-килограмовите в свободния стил на Световното първенство, провело се в Осло, Норвегия, с което ликува с 5-а световна титла.

Съперничеството между двамата е голямо като именно от американският борец е последната загуба на Садулаев – от финала на Световното първенство през 2017 година.

Балансът между двамата е 3 към 1 в полза на „Аварския танк“.

Абдулрашид Садулаев е двукратен олимпийски шампион (до 86 кг и до 97 кг), петкратен световен първенец и носител на четири европейски титли.

Кайл Снайдер е олимпийски шампион от Рио 2016 година при 97 кг и сребърен медалист от Токио 2020 година в същата категория. 25-годишният американец има и две световни титли, както и още два медала от световни шампионати (сребро и бронз). Той е четирикратен шампион на Панамерика и двоен златен медалист от Панамериканските игри.

Георги Куситасев Завършва бакалавърска степен със специалност „Печатни комуникации“ в Университет за Библиотекознание и Информационни технологии – УНИБИТ. Магистърска степен „Журналистика и медии“ придобива във Факултета по журналистика към Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“. Започва журналистическата си кариера през 2013 година във вестник „Земя“ като стажант-репортер в спортния отдел, след което минава стаж и в най-стария български спортен сайт – ТОПСПОРТ. Следва първи досег с „малкия екран“ – стаж в Националната телевизия. От 2017 до 2019 г. работи в спортния отдел на ТВ+ като репортер, редактор и водещ на спортни новини и предаване. От 2019 година до днес пише статии за спортния сайт на „Инвеститор медия груп“ - Boec.bg, а от март 2021 до октомври 2022 година е част от екипа на телевизия АГРО ТВ. От октомври 2022 година е водещ на спортни емисии по Радио "Фокус" и спортен редактор в Агенция "Фокус".