Начало Борба Тайбе Юсеин сваля категорията за Гран при на Загреб

Тайбе Юсеин сваля категорията за Гран при на Загреб

Тайбе Юсеин сваля категорията за Гран при на Загреб
0

Световната и трикратна европейска шампионка Тайбе Юсеин сваля категорията за турнира Гран при в Загреб, който е първият рейтингов за сезона (1-5 февруари).

Капитанката на националките ще се бори в категория 62 кг, в която стана № в Европа и света. На първите две състезания за годината – държавния шампионат и турнира „Анри Деглан“ във Франция тя триумфира при 65-килограмовите.

В категория до 62 кг ще има още две българки – Мими Христова, която този сезон дебютира при по-леките, а на двете състезания досега стана втора, както и Биляна Дудова, станала шампионка на България през януари.

При жените ще имаме още една наша представитела – София Георгиева, която ще излезе в категория до 68 кг.

Жените ще бъдат водени от националния треньор Петър Касабов и Серафим Бързаков, двукратен световен и 4-кратен европейски шампион.

При класиците на тепиха ще излязат четирима наши състезатели. Сред тях и борец №1 за 2022-а Кирил Милов (97 кг), европейски шампион и сребърен медалист от световното първенстнво.

Дебют на международната арена ще направи украинецът с наш паспорт Семьон Новиков. Роденият в Харков 25-годишен талант е европейски шампион от 2020-а и двукратен №1 в света до 23 г. По-рано този месец той стана шампион на България в категория до 87 кг, като на финала победи Йоан Димитров с 1:1. Двамата ще спорят в същата категория и в Загреб.

Айк Мнацаканян, бронзов медалист от световни и европейски първенства, ще излезе при 77-килограмовите.

Отборът ще бъде воден от Емил Будинов и Елис Гури.

В свободния стил треньорът Мариян Стойнев тръгва с трима състезатели – Микяй Наим (65), носител на златния пояс „Дан Колов“ за 2021-а, Мирослав Киров (74), втори в Европа през 2021-а, както и Георги Иванов (125), европейски вицешампион за кадети от 2019-а, а преди седмици стана шампион на България при мъжете.

На турнира ще има и наш съдия – Димитър Чифудов.

Съставът:

Класически стил

77 кг – Айк Мнацаканян, ЦСКА
87 кг – Йоан Димитров, „Ботев-93“, Враца
87 кг – Сергей Новиков, ЦСКА
97 кг – Кирил Милов, ЦСКА

Жени

62 кг – Тайбе Юсеин, ЦСКА

62 кг – Мими Христова, ЦСКА

62 кг – Биляна Дудова, „Юнак-Локомотив“, Русе

68 кг – София Георгиева, „Левски“

Свободен стил

65 кг – Микяй Наим, „Димитровград“

74 кг – Мирослав Киров, „Юнак-Локомотив“, Русе

125 кг – Георги Иванов, „Димитровград“

тагове: