Начало Борба Томас Бах: Бъдете спокойни за бъдещето на борбата в олимпийската програма

Томас Бах: Бъдете спокойни за бъдещето на борбата в олимпийската програма

Томас Бах: Бъдете спокойни за бъдещето на борбата в олимпийската програма
0

Бъдете спокойни за бъдещето на борбата и щангите в олимпийската програма“, отговори президентът на МОК Томас Бах на въпрос на БГНЕС. „Щом аз съм тук, а и шефът на световната борба (б.ред – Ненад Лалович) е дошъл…Be happy“, добави с усмивка важният гост след откриването на изложба в Градската градина с уникални снимки и документи от вековната история на БОК.

България е №1 в света по олимпийски медали на глава от населението. Страна, която изключително много обича спорта. Много съм щастлив, че съм в България и мога да отпразнувам успешната стогодишнината на БОК с нашите приятели“, отбеляза Томас Бах.

Той разкри подробности и от разговора си с президента на Република България Румен Радев.

Поздравих го за страхотните успехи на българските атлети, както в миналото, така и сега. Говорихме за обединяващата роля на спорта в тези трудни за всички ни времена„, добави германецът.

Ивет Горанова към Томас Бах: Искаме да върнем каратето в олимпийското семейство

Бах бе запитан и за участието на руските спортисти в квалификациите за Олимпийските игри в Париж догодина.

Препоръката на МОК е спортистите от всички страни да бъдат допуснати до участие в квалификациите, които вече се провеждат. Надявам се, че повече федерации ще се съобразят с нашата препоръка. Щастлив съм, че в това отношение срещнах подкрепа от президента Радев. Той също иска атлетите от всички 206 национални комитета, членуващи в МОК, да могат да участват на Олимпийските игри„, отговори Бах.

Президентът на БОК Стефка Костадинова пък връчи на Томас Бах факсимиле от безценен документ – Постановление на Министерския съвет от 1896 година, с което България командирова на Олимпиадата в Атина петима спортисти, сред които и единственият състезавал се там за България – гимнастикът Шарл Шампо. По този начин страната става една от 14-те, възстановили преди 127 години с участието си в гръцката столица древната традиция и поставили началото на един от най-значимите глобални феномени на днешно време – Олимпийските игри.