Начало Борба Трима българи с шанс за отличия от Европейското по борба

Трима българи с шанс за отличия от Европейското по борба

Трима българи с шанс за отличия от Европейското по борба
0

Лошо начало за българския национален отбор по свободна борба на Европейското първенство. Борците ни претърпяха загуби в първата част от състезателния ден, но трима от тях получиха щастливи билети за репешажите за бронза.

Носителят на пояса на Дан Колов, Микяй Наим има възможност да донесе първото отличие за България от първенството на стария континент в Будапеща. Той стартира от 1/4-финалите, където претърпя загуба от Алиабас Рзададе, №1 в света до 23 г., с 6:9 в кат. до 57 кг. Представителят на Азербайджан стигна до финала в категорията и така българинът продължава надпреварата.

Наим ще трябва да премине през репесажите и Вартанов от Испания. При победа ще се бори за бронза с грузинеца Бека Бушинашвили.

Европейският вицешампион Мирослав Киров също стигна до репешажите. Той започна със загуба в 1/4-финалите от Ашраф Аширов, трети от Евро 2022 до 23 г. Азербайджанецът обаче стигна финала и така Киров ще трябва да пребори Арман Аваганян от Армения. При победа ще премери сили за бронза с грузинеца Гамкрелидзе.

Третият ни представител, който ще се бори на репесаж е дебютантът Рамазан Рамазанов. Той стартира с успех срещу словака Даниел Чоманик – 14:4 в категория до 70 кг. Но след това натурализираният у нас дагестанец загуби с 1:12 от грузинеца Заураби Якобишвили, трети на Мондиал 2021. Утре на репесажите ще срещне Деетше от Швейцария. Победа над този съберник ще му осигури среща за бронза с Байрямов от Азербайджан.

Другият ни представител днес Владимир Дубов при 65-килограмовите претърпя поражение от молдовеца Макским Сакултан с 1:2. Той обаче не успя да стигне финалите и така българският ветеран отпадна от надпреварата.