Начало Борба В борбата натурализират истинска украинска машина
0

В борбата натурализират истинска украинска машина

В борбата натурализират истинска украинска машина
0

Страхотна машина за победи на борцовия тепих е на път да стане български гражданин и да получи право да представя страната ни на най-големите международни турнири. Става въпрос за украинеца Семьон Новиков, който е само на 23 години, но вече е ставал европейски шампион през 2020-а в Рим.

Борецът се състезава в категория до 87 килограма на класическия стил, където ще бъде конкуренция на друг натурализиран състезател – египтянинът Тарек Абделслам. „Фараонът” обаче често е съпътстван от множество контузии и много рядко успява изобщо да води нормален тренировъчен процес. Там е и Даниел Александров, който обаче не е ясно дали ще остане до Олимпийските игри в Париж 2024.

Украинецът Новиков е носител и на два златни световни медала при мъжете до 23 години, като е считан за един от най-силните борци в родината си. Той обаче е в категория с легендата Жан Беленюк, който е олимпийски, двукратен световен и трикратен европейски шампион.

Пред украинските медии бъдещият български състезател признава, че е останал разочарован от факта, че е трябвало да се конкурира с Беленюк за място в състава и е бил изместен от 30-годишния ветеран. „Преди 2 години и половина загубих от него. След това не сме се срещали, а аз доминирах на европейския тепих. Останах изненадан от решението, че той ще участва в Токио. Аз си имам цел и тя е титлата в Париж”, коментира Новиков.

От родната федерация потвърдиха пред Boec.bg, че водят разговори в посока натурализацията на украинеца. Към момента обаче той все още няма изготвени документи, като се очаква това да стане в най-скоро време.