Начало Борба Христо Маринов остава президент на федерацията по борба

Христо Маринов остава президент на федерацията по борба

Христо Маринов остава президент на федерацията по борба
0

С пълно единодушие Христо Маринов бе преизбран за президент на Българската федерация по борба. Той получи нов 4-годинеш мандат по време на Отчетно-общото събрание на централата, което се проведе в столичната зала „Диана“ с участието на 35 делегата.

Маринов, който управлява федерацията от 2017-та, бе единствена кандидатура този път, като тя бе издигната от  клуб „Берое“ (Стара Загора).

На заседанието бе избран и следващият Управителен съвет, който ще се състои от 13 души, като две са новите имена – Вангел Вангелов и Николай Стоянов. Останалите са досегашните членове – Валентин Йорданов, Гриша Ганчев, Александър Томов, Валентин Райчев, Николай Гергов, Методи Пенев, Иван Мирославов, Тодор Ангелов, Стефан Николов и Васил Сайменов.

Общото събрание започна с час по-късно заради липса на кворум. Сред присъстващите бе и Белчо Горанов, генерален секретар на Български олимпийски комитет (БОК) и председател на юридическата комисия в Международната федерация по борба (UWW).  Той уточни, че българските спортисти до момента са спечелил 21 квоти за Игрите в Токио, а в борбата те са 5. И изрази надежда, че на последната олимпийска квалификация в София през месец май, броят на класираните наши борци за игрите през лятото ще бъде увеличен.

Сред точките в Дневния ред бяха още годишния отчет и гласуване на бюджета за 2021 година, като приходите от Спортното министерство са в размер на 3 милиона лева, а 145 000 лв. са собствени приходи. Всички решения бяха одобрени с пълно единодушие.

Гост на събранието бе и почетният президент на федерацията по борба Валентин Йорданов. По случай 60-годишния си юбилей легендата получи от федерацията пано със снимки, запечатали паметни моменти от неговото присъствие по спортните арени.

„Изминалите години бяха трудни, но и успешни – каза Христо Маринов. – И макар и с малко, всяка година имаме увеличение на общия брой медали, откакто поех поста от Валентин Йорданов през 2017 година. – Женската ни борба остава водеща, класическата запазва позициите си, свободната тръгва в друга посока, за щастие. Имаме съживяване, но им трябват още 1-2 олимпийски цикъла, за да си върнат позициите, в момента са в края на първия. Смятам, че имат възможности да вземат още 1-2 визи, а като цяло се надявам на още 3, максимум 4 визи за Токио. В следващите години един от приоритетите ни ще бъде развитието на детско-юношеския спорт, готови сме и с програмата. Имаме първоначални разговори с министерството и се надяваме на финансиране. Но пандемията забави старта на проекта.“

Маринов е и кандидат за изпълкома на Европейският съвет по борба (UWW-Еurope), като изборът ще бъде в навечерието на първенството на континента за юноши в Дортмунд в края на месец юни. Тогава ще бъде избран и президент на централата на мястото на мястото на починалия през 2020-а Цено Ценов, който близо 20 години заемаше поста.

Снимки БФ Борба, КОСТАДИН АНДОНОВ