Начало Борба Христо Маринов се закани: Не е невъзможно да имаме 12 борци на Олимпийските игри в Париж

Христо Маринов се закани: Не е невъзможно да имаме 12 борци на Олимпийските игри в Париж

Христо Маринов се закани: Не е невъзможно да имаме 12 борци на Олимпийските игри в Париж
0

Президентът на Българската федерация по борба Христо Маринов каза, че не е невъзможно страната ни да има 12 представители на Олимпийски игри в Париж догодина.

Той говори при награждаването на националите, които взеха 11 отличия от европейското първенство в Загреб и бяха отличени за представянето си от Българския олимпийски комитет и неговия председател Стефка Костадинова. Маринов обаче не очаква подобен брой квоти да бъдат спечелени още на предстоящото световно първенство в Белград през септември.

„Ако трябва да сме реалисти, чак 11 медала и квоти няма да вземем от световното първенство. Но, разбира се, надявам се на максимален брой. Момичетата и момчетата трябва да тренират, да се сборят на световното първенство и да си олекотят подготовката за Олимпиадата“, каза Маринов.

„Не искам да конкретизирам точна бройка квоти, която очаквам, но ми се иска във всеки стил да имаме поне по четирима участници. Мисля, че не е непостижимо да вземем 12 квоти след световното първенство и квалификационните турнири“, добави той.

Маринов заяви, че не е изненадан от резултатите на български борци на европейското първенство, тъй като е видял развитие в доста от състезателите.

„И в предишни интервюта заявих, че у някои състезатели има голямо израстване. Юлияна Янева например се бори много по-уверено. Тя категорично си стана шампионка. Микяй Наим също направи много добро състезание и игра финал. Изненада не е точната дума. Тези момчета и момичета са печелили медали и в долните възрастови групи и най-логичното е техният момент да дойде и на първенство при мъжете и жените. В случая обаче това са двамата борци, които ми направиха най-добро впечатление“, обясни президентът на федерация.

Той каза, че се полагат всички усилия за преминаването на спортистите успешно от групата на подрастващите към тази при мъжете и жените, а една от тези стъпки е и осигуряването на повече престижни състезания в България. Маринов разкри, че страната ни е кандидатствала за домакин на някой от квалификационните турнири за Олимпийските игри, но все още няма отговор от страна на световната федерация.