Начало Бокс 24 години от най-изпепеляващия поглед в историята (ВИДЕО)

24 години от най-изпепеляващия поглед в историята (ВИДЕО)

24 години от най-изпепеляващия поглед в историята (ВИДЕО)
0

В историята на бокса има мачове, които се помнят дълго, но има и такива, които се помнят завинаги. Когато става дума за страшилището Майк Тайсън, то в повечето случаи отиваме към графа номер 2.

Точно такъв е и историческият му двубой с Питър „Урагана“ МакНийли. Не се притеснявайте ако не знаете много за него или не сте го чували. Статистически погледнато МакНийли е боксьор с много добра визитка – 47 победи и само 7 загуби на професионалния ринг.

За негово съжаление обаче, той завинаги ще бъде запомнен с ролята си на „жертвен агнец“, който боксовите промоутъри решават да принесат в жертва в опит да успокоят и омилостивят разгневеното божество – Майк Тайсън.

facebook.com

Годината е 1995 г. Последните три години са катастрофални за бокса в Америка и по света. На сцената са имена като Франк Бруно, Ивендър Холифийлд, Ленъкс Люис, Франс Бота, Джордж Форман и редица други, но я няма най-млекодайната крава. Майк Тайсън излежава 6-годишна присъда по обвинение в изнасилване. През март ’95-та обаче, „Железния“ е пуснат предсрочно и е готов да малтретира всичко живо що му се изпречи на пътя.

Тайсън влиза зад решетките на 25-годишна възраст, в разцвета на силите си. В затвора се отдава на Исляма и на тренировки.

Embed from Getty Images

Предсрочното му освобождаване е ясен знак, че нещата съвсем скоро ще загрубеят. Тайсън и Дон Кинг обявяват завръщането на Майк на ринга, но кой ще се осмели да застане в другия ъгъл?

Най-сериозен интерес е имало към Джордж Форман, но величието от 70-те и 80-те години е на 46 и може би си е дал сметка, че няма как да спечели срещу Тайсън. Вместо него, на хоризонта излиза името на Питър МакНийли.

На пресконференциите преди мача, „Урагана“ е сигурен в победата си. Поне пред включените микрофони и камери.

Така идва и 19-ти август 1995 г. Мястото, разбира се, е Лас Вегас. След срещата е изчислено, че двубоят генерира близо 100 милиона долара печалба. Над милион и половина домакинства в САЩ си заплащат честта да гледат завръщането на Майк Тайсън.

Исторически остава моментът, когато реферът привиква двамата боксьори при себе си за последен инструктаж, а камерите са съсредоточени върху МакНийли, който изглежда така…

youtube.com

…и Майк Тайсън, приличащ на озверял лъв, който не снема очи от плячката си.

Срещата продължава точно 89 секунди. МакНийли се втурва в атаки от първия гонг, но само след 10 секунди е изпратен на земята след тежко дясно кроше. „Бялата надежда“ се изправя на 8 и отново тръгва напред, но след няколко размени Тайсън вкарва десен ъперкът, който принуждава мениджърът на Питър да нахлуе на ринга и да прекрати двубоя.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.