Начало Бокс 3 съвета за повече мощ в ръцете

3 съвета за повече мощ в ръцете

3 съвета за повече мощ в ръцете
0

Попаденията с ритници са по-тежки и често носят повече точки, когато говорим за бойни спортове, където ударите с крака са разрешени.

Но ударите с ръце, особено тези, които са насочени към главата, достигат до целта си по-бързо, а това е най-уязвимата част от човешкото тяло. Атаката в черния дроб също може да бъде ефективна, но и тук се нуждаем от експлозивност в ръцете.

Освен обичайните тренировки на лапи или на чувал, може да включите и тези три съвета към тренировките си, за да развиете сила и мощ в ръцете си.

Тренировки на тежък чувал

Тежкият чувал е чудесен помощник в развиването на страйкинга ви, защото ви позволява да го удряте с повече сила и пак да държи прилично разстояние от вас. Но за да пускате тежки удари, ръцете ви трябва да са готови да понесат натоварването. Това, разбира се, няма да се случи за ден, така че можете да си изготвите план, който да следвате и времето да работи за вас. Силата на удара с ръка изисква физическа и психическа подготовка. В никакъв случай не се силете и внимавайте с преумората, защото рискът от травми се уголемява, когато сте на тежък чувал. Всяко минимално отклонение породено от липсата на въздух или правилна стойка е гаранция за травма.

Техника на удара

Един от основните елементи на боя е техниката. Същото важи за експлозивността на ударите ви. Както знаем, силата идва от краката, минава през въртенето на бедрата и торса, след това през раммото и чак накрая енергията отива в ръцете. Боят в сянка е чудесен начин да тренирате стойката, техниката и формата ви. За правилно нанасяне на удара трябва да се отпуснат (не да сте се въдрвили) и да въртите торса и рамената. Както казва великият Мйак Тайсън, удряйте през мишената, не по нея.

Плиометрия

Това са силови упражнения, при които мускулите се съкращават с голяма сила и ряз. Най-общо казано, това са различни подскоци, отскачащи движения, хвърляне/мятане на медицинска топка и т.нат. Терминът „плиометрия“ произлиза от древногръцкото „plio“ – повече и „metric“ – дължина. Тези упражнения за измислени, за да ви дадат повече сила и бързина, което няма как и да не рефлектира върху мощта на ударите ви. Именно медицинската топка е чудесен помощник за покачване на силата на удара ви. Може да я мятате надолу, в стената или нагоре. Друго чудесно упражнение са лицевите опори с пляскане и отллепяне на краката. Към тези упражнения обаче, трябва да сте изключително внимателен, защото не са за начинаещи и интензитета им на изпълнение изисква много време прекарано в залата.