Начало Бокс Пет основни хранителни съвета в бойните спортове

Пет основни хранителни съвета в бойните спортове

Пет основни хранителни съвета в бойните спортове
0

Във фитнес индустрията има едно златно правило, което гласи, че плочките се правят в кухнята, а не в залата. Това препсокойно може да бъде отнесено и към бойните спортове. Тук, разбира се, плочките далеч не са най-важното. Но правилното хранене е ключ към постигане на резултати в тренировки и състезания.

Спортът като цяло се е превърнал в една от най-жестоките машини за пари и съвсем разбираемо всичко се свежда до крайния резултат. Часовете на игрището или в залата отдавна не са достатъчни. Добрата тренировка и треньори могат да ви отведат донякъде, но за да се прехранвате с бойни спортове и да сте сред елитните бойци ще ви трябва качествена храна.

Вашето тяло е като кола. Колкото по-често тренирате и се храните, толкова по-далеч ще отивате. За да отидете на пазар с личното си МПС, трябва да минете през бензиностанцията. Освен че трябва да тренирате умно, трябва и да се храните умно. Добрата храна в правилното време на деня ще ви подпомогне да възстановите изгубените минерали и вещества. Така ще видите напредък в силата, в издръжливостта, мускулатурата ви и цялостното ви физическо здраве.

Колкото по-рано осъзнаете нуждата от дисциплина на масата и прд хладилника, толкова по-скоро ще усетите резултат.

Не се страхувайте от въглехидратите

Въглехидратите имат лоша репутация заради контрапродуктивността им в свалянето на килограми. Те обаче са важен източник на енергия, която да ви захранва по време на тренировка. Интензитета при бойните спортове е ужасно голям и средностатистическия човек може да изгори от 600 до 800 калории за час, а това изисква усилия от най-високо естество. Просто не прекалявайте с тях и се старайте да ядете повече пълнозърнести храни.

Хидратация

pixabay

Приемът на течности и вода е много важен аспект от хранителната ви култура. Тежките тренировки водят до колосални загуби на течности от тялото ви, особено ако тренирате на открито или през лятото. Адекватното хидратиране и прием на електорлити (соли – натрий, магнезий, хлорид и калий) подпомагат значително правилното функциониране на нервната ви система и мускулатурата ви.

Протеин

pixabay

Протеини  (белтъчините) са основната и ключова хранителна добавка за всеки активен спортист. Белтъчините спомагат за изграждането на мускулна маса и едновременно с това осигуряват защитата и регенерацията на мускулните тъкани, които се износват по време на тренировка. Микроскопичните скъсвания по мускулите по време на тренировка са нещо нормално. Така мускулите стават по-еластични и по-здрави. Именно тук е важната роля на протеина, който подпомага ефективния мускулен синтез и растеж.

Зеленчуци, който не яде…

pixabay

Витамините и минералите, които се съдржат в плодовете и зеленчуците са от жизнена важност за правилната работа на стомаха и перисталтиката ви. Освен това те поддържат имунната ви система силна, помагайки ѝ да се справи с контузии, болести и възстановяване. Освен минерали и витамини, зеленчуците и плодовете са богати на фибри, които предотвратяват преяждане и запек.

Добавки за възстановяване

pixabay

Освен протеин, витамини, въглехидрати и вода, вашата диета се нуждае и от хранитлени добавки. Контузиите са ежедневно явление в бойните спортове и дори сега да не ви боли, ако не вземете нужните мерки, скоро болното място на тялото ще поиска помощ. За това е важно да възстановявате правилно. Добър помощник може да бдъе куркуминът – вещество изолирано от корена на куркума, което спомага за намаляването на възпалението на ставите. Някои спортисти дори го използват като превенция срещу мускулната треска.

В крайна сметка най-важното е да намерите това, което работи най-добре за вас.

Всяко тяло се нуждае от различни хранителни вещества и това, че вашият колега се чуства сит след една ябълка и една мандарина, не означава, че вие не се нуждаете от една хубава и сочна пържола половин час след тренировка. Най-доброто нещо, което може да направите е да се допитате до вещи лица и диетолози, които могат да ви помогнат да стигнете от квартланата зала до околосветско пътешествие.