Начало Бокс Защо да включите ластиците в тренировките си?

Защо да включите ластиците в тренировките си?

Защо да включите ластиците в тренировките си?
0

С напредването на спортните технологии и науки, атлетите и треньорите им по целия свят имплементират все по-различни и полезни методи за достигане на най-добрите възможни резултати. Бойните спортове и изкуства не са изключение, без значение дали става въпрос за бокс, карате или муай тай.

Традиционните тренировъчни методи от втората половина на миналия век може все още да са полезни, но „новите открития“ за по-ефективни и натоварващи тренировки няма как да бъдат подминати. През последните десетилетия упражненията с медицинска топка, пудовки и други плиометрични упражнения са се превърнали в основна част от тренировъчния режим на спортистите.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от i.am.sul (@sulacademy)

Точно такъв е и случаят с ластиците за съпротивление, които през последните години навлизат все по-осезаемо в залите за бойни спортове по света. Малцина, ако не и нула на брой са професионалните бойци, които не са въвели упражненията с ластици в сесиите си.

Ластиците за съпротивление имат своята история още от края на 19-ти век. Еластичните ластици започват да се произвеждат масово в средата на миналия век и с течение на времето стават все по-достъпни и популярни сред различните групи атлети и спортуващи. Ключова причина за тяхното навлизане в бойните среди е, че те могат да бъдат интегрирани почти незабележимо в конвенционалните ви упражнения и методология на тренировките ви.

Ето и някои ползи от включването на ластици в тренировките ви:

– добавяйки съпротивление към обикновените ви упражнения, покачвате интензитета и по този начин увеличавате продуктивността и представянето си

– могат да бъдат използвани и извън залата за бойни спортове като помощно средство за редица силови и кондиционни тренировки на цялото тяло

– цените на ластиците не са непосилни и дори вашата зала да не разполага, лесно може да си намерите онлайн или в повечето спортни магазини на достъпни цени

– компактни и лесно преносими, което означава, че може да си ги взимате с вас навсякъде, без значение дали сте на плажа или високо в планината, на закрито или открито

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от YOKKAO (@yokkao)

Тренировките с ластици могат да бъдат солови или с партньор. Боят със сянка е чудесен начин да започнете да тренирате с тях. Гирите в ръцете натоварват предимно китките и ръцете ви, което може да доведе до травми. Също така може да тренирате с тях на чувалите и дори когато правите лапи. Хубавото е, че различните ластици имат различно съпротивление в зависимост от това колко искате и можете да се натоварите.

Могат да бъдат използвани и за загрявка, и за основната част от тренировката ви. Може би най-важното от всичко изброено дотук е, че ще разнообразите сесиите си и ще имате нов вид упражнение, което да ви държи „будни“ и да ви тормози да мислите!