Начало Бокс Адвокати развалили мегасблъсък между Мохамед Али и Уилт Чембърлейн! (видео)
0

Адвокати развалили мегасблъсък между Мохамед Али и Уилт Чембърлейн! (видео)

Адвокати развалили мегасблъсък между Мохамед Али и Уилт Чембърлейн! (видео)
0

Представяте ли си какво е щяло да бъде, ако Мохамед Али и Уилт Чембърлейн се бяха изправили един срещу друг на професионалния боксов ринг? Сега може и да звучи невероятно, но в началото на 70-те години такъв двубой действително е бил на прага на организиране. При това в реалния смисъл на думата „двубой”.

През 1971 година е имало изключително сериозен интерес, от страна и на двете страни, да се срещнат на ринга. От едната страна Мохамед се е завръщал току на ринга след изтърпяна 3-годишна присъда заради отказа си да участва във войната във Виетнам. От друга – Чембърлейн вече е бил на 34 години и е вървял към зенита на бляскавата си кариера в НБА.

Двамата провеждат общо интервю по повод двубоя им на ринга. За него е имало и предвидена дата – 4 октомври. И когато всичко е било готово, за да може да се стигне до мач, Чембърлейн се е отдръпнал.

Официалната версия за това е ниският хонорар и високите такси, които е трябвало да заплати. Адвокатите му са го посъветвали, че рискът от мач със звездата не е бил достатъчно добре обоснован. Те са го разколебали, макар Али дори да е настоявал, двамата да проведат двубоя.

Друга версия гласи, че Уилт се е уплашил по време на размяна на реплики. Дали това е истината, никога няма да разберем. Но за съжаление останахме без шанса да видим поне запис на такъв, легендарен мач. В който Чембърлейн (216 см) би се извисил с 25 сантиметра над величието Али (191 см).

Припомняме, че бившият център на „Филаделфия” и ЛА „Лейкърс” слага край на кариерата си две години след провала на въпросния мач. В последствие той проби в киното, като се снима с Арнолд Шварценегер в един от филмите за „Конан”