Начало Бокс Бащата на починалата боксьорка с разтърсваща изповед
0

Бащата на починалата боксьорка с разтърсваща изповед

Бащата на починалата боксьорка с разтърсваща изповед
0

Бащата на 18-годишната Жанет Сапата, която почина в следствие на тежките удари, които получи на мача си с Мари-Пиер Уле на 28 август в Монреал, даде първия си официален коментар за трагедията. Естебан Сапата говори пред „Proceso”.

Неговата дъщеря припадна още на ринга в двубоя с Уле, след като съперничката й успя да направи няколко много мощни комбинации. Съдията прецени, че няма да спира мача, като последното попадение в главата на Сапата се оказва фатално за живота й.

Естебан споделя, че дъщеря му е знаела отлично какви рискове крие професионалния бокс, но е отказала да поеме по друг път. „Ако умра, ще умра на ринга, защото така е трябвало да стане„, казвала тя. Той самият не е успял да присъства на живо на мача в Канада заради проблеми с паспорта. Бащата на Сапата е отказал тя да бъде оперирана още същата вечер, като е поискал да се изчака, за да се даде време на боксьорката да се възстанови сама.

Казах им, че е силна и ще успее да се справи. Докторът ми заяви, че до час трябва да се подобри и ако това не се случи, аз ще съм причината за смъртта й. „Не ми казвайте такова нещо. Тя ще реагира, дайте й време”, отговорих му”, гласи част от разказа на покрусения баща.

На следващия ден, неделя, 29 август Жанет Сапата е реагирала позитивно и е показала подобрения. В понеделник от болницата са информирали бащата, че е въпрос на време подуването в главата й да спадне. Естебан споделя, че на 1 септември е имал конферентна връзка, на която е информиран, че дъщеря му е в тежко, но стабилно положение, в медицинска кома.

В последствие обаче се установява, че основният проблем на 18-годишната жена е свързан с кръвното й налягане. Оказало се, че докторите не могат да го контролират и да го поддържат на едно ниво, след което състоянието на мексиканката се влошава рязко и тя издъхва преди семейството й да успее да стигне до Монреал.

Изданието „Proceso” разкрива още, че Жанет Сапата е претърпяла тежък нокаут в предишния си мач, на 14 май. Тогава тя губи в последния 6 рунд и е спряна от участие на галавечери за два месеца.