Начало Бокс Британски лекари искат да „убият“ бокса
0

Британски лекари искат да „убият“ бокса

Британски лекари искат да „убият“ бокса
0

Базираната във Великобритания асоциация за изследвания на травми на мозъка – „Хедуей” призова за забрана на бокса, като спорт. Поводът е трагедията, която се разигра в Монреал, където 18-годишната боксьорка Жанет Сапата от Мексико колабира на ринга, след което издъхна в болницата. Тя припадна с края на четвъртия рунд на двубоя срещу Мари Пиер Уле в канадския мегаполис.

Според „Хедуей”, боксът трябва да бъде забранен, както и всички спортове, в които има директен контакт и удар на главата. В това число на футболистите трябва да не се разрешава да удрят топката с глава! Те дори са отправили това си искане пред британския парламент

Тази трагедия в Канада можеше да бъде предотвратена. Питаме, ако спортната комисия в парламента обмисля да лимитира футболистите да играят с глава, защо все още разрешаваме на хора да се удрят постоянно в главата с голяма сила”, заяви пред „Ройтерс” Питър МакКейб, който е изпълнителен директор на „Хедуей”.

Той допълва: „Обяснихме какви са последствията, правейки това от десетилетия и никой не иска да поеме отговорност и да признае колко опасен е боксът. Не си правете илюзии, такива трагедии ще продължат да се случват, докато боксът не бъде забранен”, каза още МакКейб.