Начало Бокс Били Миск: Най-голямото сърце, качвало се на ринга

Били Миск: Най-голямото сърце, качвало се на ринга

Били Миск: Най-голямото сърце, качвало се на ринга
0

Трябва да оценяваме какво имаме. Бас ловя, че ще си кажете това, след като прочетете следващите редове.

„Намери ми битка“, Били Миск съобщи на мениджъра си с най-категоричния си тон .

„Не може да си сериозен, Били“, реагира като ужилен Джак Реди.

„Искам го. Говоря сериозно. Намери ми битка!“, продължи да настоява боксьорът, но отсреща не се чу отговор. „Слушай, Джак. Разорен съм. Не мога да си позволя да купя на децата един скапан подарък за Коледа. Не ми остава още много, искам да направя каквото мога жена ми и малките да са щастливи, докато съм още тук. Нека прекараме щастливо Коледа. Ще ми е последната. Трябва да ми позволиш да се бия.“

„Ако се качиш на ринга в такова състояние… не искам да го казвам, но може да бъдеш убит.“

3 години по-рано.

На този рядък кадър можем да видим първия и единствен път, в който Били Миск е бил нокаутиран.

Годината е 1920. Джентълменът, който така здраво подреди Миск, е небезизвестният Джак Демпси. Двамата се бият общо три пъти. Последният им сблъсък е за световната титла в тежка категория.

В тези години боксът далеч не бил това, което е днес. Много от срещите… завършвали без победител. На Земята още върлувал терминът „вестникарско решение“. Съдии – нямало. Ако бойците издържат всички уговорени рундове, то мачът не се записвал в статистиката им. На следващия ден разбирали от вестниците кой е обявен за фиктивен победител.

Да се върнем към господата Миск и Демпси. Вторият взел предходните им два танца на ринга с голяма неохота. Ако нямало нокаут, не се брояло за победа. На никого не му пукало какво мислят журналистите – познато, нали?

Във великолепната си кариера Били имал срещи с още няколко големи майстори. Томи Гибсънс, Хари Греб, Батлинг Левински, Джак Дилън и още. Без капка хипербола – Миск е бил едно от значимите имена в онези смутни времена.

А всички сме чели за 20-те години на XX век в САЩ… трудни години.

От всички тежки битки на Били най-коварната била със заболяването „Брайт“.

Боксьорът имал сериозни проблеми с бъбреците. Другият главен герой от диалога в началото – Джак Реди, го посъветвал да спре още през 1920 г. Месец след месец състоянието на боксьора се влошавало.

Дълбоко в себе си той знаел, че дните му са преброени.

Реди умишлено спрял да го търси за мачове. Двамата били близки приятели и не мениджърът искал да му навреди. В началото на 1923 г. Миск толкова се влошил, че дори спрял да тренира. Отслабнал, болката не отшумявала. С липсата на битки започнала все по-осезаемо да се усеща и липсата на пари. По това време боксьорите излизали на ринга веднъж месечно.

Изминали 10 месеца без мач.

„Каква е разликата? По-добре, отколкото да се люлея на стола си вкъщи и да чакам.“

„Направи ми услуга. Отиди в залата и започни да тренираш. Ако те видя, че влизаш във форма, ще помислим отново“, троснато отвърнал Реди.

„Знаеш, че не мога. Няма как да вляза във форма, но ми трябва една последна битка.“

Реди склонил. Организирал мач между приятеля си и Бил Бренан. Той също вече е играл с Демпси, издържал 12 рунда с шампиона. По това време зенитът на кариерата му вече е отминал, но все още бил здрав като бик. Неутралните фенове щели да харесат мача.

Миск дори не доближил залата.

Седял вкъщи и събирал сили. Дните му до битката били белязани от много супи и аспирин. По това време докторите не следели толкова стриктно състоянието на решили да се бият. Позволили на Били да излезе на ринга.

След мача Миск грабнал 2400 долара.

Парите били доста за времето. Организирал най-величествената Коледа за семейството си. Жена му и децата се радвали на подаръците. Трапезата греела от вкусни блюда в обилни количества.

На 26 декември Били позвънял на Реди.

„Идвай веднага и ме закарай в болницата“, проронил боксьорът с най-спокоен тон. „Умирам.“

Навярно някои от вас са помислили, че Миск е паднал при първото по-здраво кроше на Бренан. Младежът, решил да осигури щастието на семейството си в бой без нито една тренировка. Било то с цената на съмнителна загуба. Но грешите.

Били Миск нокаутирал Бил Бренан в четвъртия рунд. Безстрашно отнесъл целия пердах до триумфа си. Това е и последният мач на великия Миск, който си отива навръх Нова година, шест седмици след сблъсъка.

Искал само две неща – да напусне този свят с чест като победител и семейството му да бъде щастливо.

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.