Начало Кикбокс и муай тай Галин Методиев: Успехът на треньора е да види себе си в боеца отсреща

Галин Методиев: Успехът на треньора е да види себе си в боеца отсреща

Галин Методиев: Успехът на треньора е да види себе си в боеца отсреща
0

Галин Методиев е едно от новите имена в треньорския екип на националния отбор по кикбокс. Специалистът е председател и старши треньор на СК „Шуменска крепост“.

Отбор, окупирал подиума на всяко състезание по кикбокс у нас.

През годините Методиев изгради редица световни шампиони. Част от тях вече го следват по стъпките на треньорското призвание. Именно приемствеността и дадените шансове на младите са две важни опорни точки от разговора ни със специалиста.

В пространно интервю за читателите на Boec.BG Галин Методиев говори още за тънкостите при работата с подрастващи, психологията на бойците, а и на българите като цяло. Дава съвети как можем да бъдем по-добри хора, не спестява нито дума за порочните практики с децата на по-заможни родители и още.

„За мен да съм част от треньорския екип на националния отбор е преди всичко голяма отговорност. Надявам се да предам повече патриотизъм на състезателите. На българите ни трябва повече вяра – всичко друго го имаме. Липсва ни самочувствието, малко хора го виждат това.“

Така започна разговорът ни. Методиев е доказан мотиватор и оратор – защото да си наставник далеч не означава само да показваш упражнения. Успешният треньор е психолог, учител, баща. Е, Галин събира всичко това в едно, а успехите на възпитаниците му го доказват.

„Нашият почерк е родолюбието, уважението, отдадеността.“

„Големият шампион започва да бъде такъв с възпитанието си, с културата и добротата. Големите шампиони не са такива в дискотеките или по светофарите. В наши дни все по-рядко се питаме какъв пример искаме да даваме на подрастващите.“

„Ние говорим много с децата. Когато им зададеш два въпроса, веднага можеш да разбереш защо са дошли в залата. Дали някой иска да си направи две снимки, дали му трябва да се научи да се бие, за да си отмъсти… дали иска да се хареса на момичетата – вариантите са хиляди.“

„С времето треньорите вникват все повече в психологията на трениращите“, категоричен е Галин Методиев.

Треньорът на шуменци държи строго правилата да са еднакви за всички.

„За нас не е важно дали бащата на някого има пари. Какво излиза? Ние трябва да се съобразяваме, защото родителите му помагат на отбора. При нас подобни практики не виреят. Нашият клуб е семейство, той ни е всичко. Да пуснеш едно такова „специално“ дете означава да обречеш своето на гибел. Нещата са навързани. Парите далеч не са всичко – човещината е на първо място“, споделя принципите си Методиев.

След тези думи, поне ние журналистите можем да се чувстваме спокойни за бъдещето на националния ни тим.

„За нас е важно да пазим крепостта.“ 

„Не само Шуменска крепост. „Крепостта“ е България“, уточнява Галин Методиев. „Живеем в красива страна. Ние всички обаче трябва да се променим, да се отучим от завистта и злобата. Тогава ще се оправят нещата! Когато започнем да гледаме един на друг с щастие, когато се радваме на чуждия успех.“

„Рано или късно всеки от нас ще види отгоре името си написано на лист, закачен на стената. Въпросът е да си оставил нещо, да си заразил други хора с добро! Казали са „една птичка пролет не прави“, но аз бих следвал друг принцип. Какво става, когато цигарата падне в блок със сено? Малко по малко го запалва и огънят се разраства. Затова трябва да вярваме в доброто и другите хора ще продължат да го предават след нас“, съветва един от водещите спортни треньори в България.

Философията на Галин Методиев не остава незабелязана.

Избиран е седем пъти за най-добър треньор на годината в Община Шумен (2012-2019), което е рекорд в тази престижна класация.

„Ще съм щастлив тези след мен да покажат нещата, на които толкова време съм се мъчил да ги науча. Ако са приели това, което съм им предавал и говорил. Боецът да е като огледало – успехът на треньора е да види себе си, когато погледне насреща. Това е голямото щастие, мен това ме прави истински щастлив.“

„Приятно е да чуваш своите думи от възпитаниците си, когато ги предават на по-малките. За тази приемственост говоря. Тя трябва да бъде естествена. Нашите 20-годишни бойци вече са обучени и следва да поемат сами по пътя си. Оставям ги да сътворят нещо красиво. Започва се с провеждането на самостоятелна тренировка или създаването на тяхно събитие.“

„Ние ги оставяме да рисуват.“

„Младите имат много качества, но друг проблем на родната действителност, е че старото поколение не иска да пусне кокала. В днешно време децата са много развити и могат да дадат всичко на България, ако бъдат допуснати. Можем да сме №1 в спорта. Просто „старите маймуни“ не пускат младите… случайно да сте виждали някой да се качи горе с кокала от Земята? Стига с тези глупости“, негодува Галин Методиев, визирайки порочните практики в редица родни спортни федерации и клубове.

В СК „Шуменска крепост“ колективът е преди всичко, а залата е пълна с млади таланти. Как обаче треньорът успява да запази бойния дух винаги толкова висок?

„Отборът – това е едно семейство и ние сме отдадени на една цел.“

„Всички си помагат, не се гледат като конкуренти помежду си. Във времето винаги съм държал на това. Не ги оставям да си съперничат. Мъчил съм се да няма и капка завист. Знаете как е с любовта при децата – когато на едното обръщаш повече внимание… винаги трябва да има баланс. Съобразявам се с желанията и говоря поравно с всеки“, обяснява методите си Галин Методиев.

„На финали този с по-големия стаж става шампион и другият остава втори. Никога не съм ги оставял да се бият. В залата ги учим така и наблягаме на всеки поотделно.“

СК Шуменска крепост отново почиства града си (СНИМКИ)

Попитахме го за благотворителни акции, които от клуба непрестанно провеждат в града. Треньорът не пожела да коментира, защото не иска да изтъква доброволническата работа на „Шуменска крепост“. За него е дълг на всеки да пази града си чист и приветлив.

„В крайна сметка, всеки трябва да го почувства със сърцето си.“

„Трябва да правиш добри дела, защото ти идва отвътре, а не да се покажеш на някого. Всеки един човек трябва да върши тези неща, а не Общината. Ако не е тя виновна, то държавата ни е длъжна. Напротив – ние сме държавата. Ако сами не си правим живота по-лесен с малко труд, нека живеем така. Никой не е длъжен да ти почисти снега пред входа. България е уникална и трябва да я пазим“, насърчава Галин Методиев в заключителната част на разговора ни с него.

Полина Галинова: В Шуменска крепост сме едно голямо семейство

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.