Начало Бокс Българският бокс атакува минимум три квоти за Игрите в Париж 2024

Българският бокс атакува минимум три квоти за Игрите в Париж 2024

Българският бокс атакува минимум три квоти за Игрите в Париж 2024
0

Минимум три квоти за Летните олимпийски игри в Париж през 2024 г. е поставена пред българските боксьори. За тези амбиции говори президентът на Българска федерация по Бокс Красимир Инински, а думите му бяха подкрепени и от треньора Борислав Георгиев.

„През следващата година има една възможност за осигуряване на олимпийски квоти и това са Европейските игри в Полша. Останалите квалификации са през 2024 г“, посочи Инински.

„Аз ще се погрижа всичко необходимо да им бъде обезпечено“, обеща шефът на бокса, който вече повече от едно десетилетие ръководи един от най-успешните спортове у нас.

Красимир Инински

„Женският тим има шанс поне за три квоти за Париж 2024  – на 50 кг, 54 кг и 57 кг“, на свой ред говори и Георгиев, който преди година изведе Стойка Кръстева до олимпийски връх в Токио.

В категория до 57 килограма е Светлана Каменова, а при 54-килограмовите е Станимира Петрова. Сериозна конкуренция се очертава при 50-килограмовите, където имаме три представителки.

„Севда Асенова иска да качи категорията, а Венелина Поптолева да я свали. Там е и Златислава Чуканова, най-добрата ще участва в квалификацията“, разкри Георгиев.

Медалистките от Будва

В пресклуб „България“ той и представители от женския национален отбор коментираха представянето на нашите на Европейското първенство в Будва. А то бе определено като „геройство“, след като нашите стигнаха до 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов медал, а това ни отреди трето място в отборното класиране.

Борислав Георгиев

„България зае трето място в отборното класиране със само 6 момичета. Това е 50 процента от допустимия брой състезателки. От друга страна, наредихме се пред световни сили като Англия, Франция, Италия и Турция, които бяха изградени от пълни или почти пълни състави. Сигурен съм, че Габриела Димитрова и Златислава Чуканова също можеха да спечелят медали, защото се представиха на висота“, коментира още Борислав Георгиев.

Благодаря от сърце на момичетата, те извършиха подвиг! С тези момичета мога да чакам до Олимпиадата в Лос Анджелис 2028!“, възкликна главният треньор на националния ни отбор за жени Ангел Ангелов.

Снимки: LAP.bg

Главният треньор Ангел Ангелов