Начало Бокс Боксьори от 7 държави идват за Мемориал „Емил Жечев“

Боксьори от 7 държави идват за Мемориал „Емил Жечев“

Боксьори от 7 държави идват за Мемориал „Емил Жечев“
0

Близо 50 боксьори от 7 страни са дали заявка за участие в петото издание на Мемориал „Емил Жечев”. Турнирът за младежи стартира във вторник, 9-ти март, и ще продължи до края на седмица. Очаква се в София да пристигнат боксьори от Италия, Сърбия, Косово, Молдова, Швейцария и Северна Македония.

Надпреварата се завръща след година отсъствие, след като през 2020-а бе спряна в последния момент заради започналата пандемия от коронавирус.

България ще бъде представена с най-добрите и най-големите ни таланти в тази възрастова група. Турнирът ще даде още една възможност младежите ни да запишат международно участие преди Световното първенство в Полша през април.

Академик Емил Жечев бе една от най-знаковите фигури за българския, европейския и световния бокс. Роден на 13.07.1927 той завършва ВИФ, след което дълги години е треньор по бокс. През 1969-а е избран за ръководител на катедра “Бокс, борба, тежка атлетика и фехтовка” към ВИФ. През 1994 г. става член на Академичния състав на Петровската академия за наука и изкуство в Санкт Петербург и е удостоен с титлата академик. Дългогодишен член на УС на БФБ и неин вицепрезидент. През 1979 година става вицепрезидент на съдийската колегия на международната федерация АИБА, а през 1986 г. – неин шеф. След 1974 г. умело ръководи съдиите от цял свят, като непрекъснато е член или шеф на съдийското жури на най-големите първенства и турнири. През 1989 г. застава начело на европейската федерация ЕАБА. През всичките години, в които е на върховете в световния аматьорски бокс, акад. Емил Жечев се ползва с изключителен авторитет и има признанието на световната боксова федерация, на МОК и на всички регионални спортни структури. В кариерата си три пъти е обявяван за най-добър съдия на Олимпийски игри. Академик Жечев си отиде от този свят на 88-годишна възраст, на 28 юли 2015 година.