Начало Бокс Боксьорите, които всяват страх (част 1)

Боксьорите, които всяват страх (част 1)

Боксьорите, които всяват страх (част 1)
0

На фона на цялата брутална същност на бокса се откроява една специална порода бойци, които всяват страх не само в сърцата на околните хора, но и в тези на противниците си. Класация тук ще е трудна, но ще напишем по няколко думи за тези страховити мъже.

Ето кои са най-изявените боксьори в категория “Страх“:

Майк Тайсън

Ще чуете най-големите критици на „Железния“ да твърдят, че печели много от мачовете си преди изобщо да стъпи на ринга. 

До тийнейджърските си години е арестуван над 30 пъти и многократно се замесва в улични свади. Този начин на живот го изпраща в ранна възраст в поправителен дом. Там прекарва няколко години, които за съжаление изковават психиката му. Под бруталната си физика, дори и на тогава, завинаги се загнездва изплашеното момче от улиците на Ню Йорк. Всичко се променя, когато е открит от Къс Дамато, негов треньор, а по-късно и ментор. Именно той учи Тайсън как да контролира огъня на страха в себе си, превръщайки го в най-ужасяващото си оръжие.

Черпи вдъхновение от хора като Джак Демпси и Роберто Дюран. Демпси е един от първите боксьори, които налагат атакуващ и премазващ стил на бокс, а Дюран ще се намести в класацията ни съвсем скоро.

“Железния” имитира успешно своите идоли като винаги се появява между въжетата с черни шорти и обувки без чорапи. 

Тайсън е сравнително дребен по размери боксьор за тежка категория, но въпреки това много малко бойци, по-едри от него, са запазвали самообладание в съвместните им мачове. Реномето на убиец е подплатено и през статистиката от първите му 26 мача. Всички завършват с нокаут/ТКО, а 16 от тях в първи рунд.

Полицаи доказват вярност пред клетвите си, като въпреки явното си притеснение, опитват да усмирят побеснелия Тайсън след прекъсването на мача му с Холифийлд.

Срещата му с Франк Бруно е отменена, защото Железния чупи ръката си в улична свада със свой стар противник.

Участник в един от най-скандалните мачове в историята на бокса, станал пословичен с отхапването на част от ухото на Холифийлд.

Боят на пресконференцията преди мача му с Ленъкс Луис.

Само няколко от многото премеждия на и извън ринга. 

За „Железния““ най-важното е имиджът му на страховит и брутален тип. Мнозина са се пропуквали, когато преди мач е поглеждал дълбоко в душите им.

Смятаме за напълно достатъчно като заключение на днешното му участие в категория „Страх“ с негови самопризнания.

Наскоро той сподели в подкаста си, че му се е случвало да изпита и сексуална възбуда от болката, която причинява на съперниците си.

Роберто Дюран

“Аз бях Майк Тайсън, преди дори да има Майк Тайсън”

Каквото и да напишем за панамеца ще е малко. 

Започва да излиза в спаринги срещу мъже още на осем годишна възраст. Израснал в квартал наречен “Къщите от камък”, което по-късно, съчетано с бруталния му стил и невероятната сила, му носи прякора “Ръце от камък”. На 16 години вече е спечелил 28 мача при професионалистите. 

„Дяволът“ не изпуска противниците си от поглед дори по време на почивките.

За него казват, че не е важно дали се бие на ринга за пари или в някоя тъмна уличка. Докато се бие, той е жив.

Участва и като спаринг партньор на Силвестър Сталоун, докато актьорът тренира за снимките на Роки. Подразнен от придобитото самочувствие на Сталоун и без да се съобразява от общественото му положение, Дюран му дава урок, след който холивудската звезда го моли да спре да го удря, когато има камери наоколо, за да не навреди на реномето му.

Кариерата му се простира в пет десетилетия като започва от 1968г. и завършва през 2001г. Панамецът записва впечатляващите 104 победи.

Ние пък ще завършим кратката си история за “Дяволът”, както и започнахме – с негов цитат.

“Роден съм боец и така ще умра. В тази история има една легенда и това съм аз!”

Очаквайте продължение!

тагове: