Начало Бокс Боксьорите, които всяваха страх (част 2)

Боксьорите, които всяваха страх (част 2)

Боксьорите, които всяваха страх (част 2)
0

На фона на цялата брутална същност на бокса се откроява една специална порода бойци, които всяват страх не само в сърцата на околните хора, но и в тези на противниците си. Класация тук ще е трудна, но ще напишем по няколко думи за тези страховити мъже.

Ето кои са най-изявените боксьори в категория “Страх“

Джордж „Големия“ Форман


Големият Джордж е спаринг партньор и протеже на Сони Листън. С внушителните си размери и един от най-унищожителните удари в историята на бокса, той заема своето почетно място в категория “Страх”.

Побеждава действащия шампион Джо Фрейзър само за 2 рунда, в които го сваля на земята 7 пъти, преди съдията да спре мача. 

Тренирах с ясната мисъл да нараня опонента си на ринга.”

Форман гради имидж на антисоциален герой, който почти не говори пред журналисти, а усвоил добре държанието на Листън, той сломява противниците си още преди първия гонг. 

След загубата си от Али в Зимбабве, Форман се бие с пет противници в една вечер, за да докаже, че още е сила, неподлежаща на отписване. 

През второто си възкачване на трона на тежките, във вече възрастния Джордж Форман, има нещо още по-притеснително и плашещо. Освен размерите и лошите намерения, които се четат в погледа му, от него лъха на непоклатимо спокойствие. А какво по-стряскащо може да има на този свят от спокоен човек, с инстинкт на убиец? 

От своите 76 мача, Големия Джордж записва победа с нокаут в 68 от тях и това е статистика, която определено оправдава страховете на някои бойци, изправяли се срещу него.

Сам Лангфорд

Сам Лангфорд стартира своята кариера в лека категория и се изкачва нагоре за да спечели „Цветната“ титла в тежка категория. „Цветна“, защото като чернокож не е имал право да се състезава за регулярния колан.

Носи прякорите „Трошача на кости от Бостън“ и „Бостънския ужас“. Списание RING го нарежда под №2 в листата си за най-силните удрячи в историята. За справка, Майк Тайсън е №16 в същата класация. Първият чернокож световен шампион Джак Джонсън отказва да се бие с него след като печели титлата на тежка категория с думите „Лангфорд е най-коравият и дребен к**и син на тази земя. Станах първият чернокож световен шампион и мисля да остана последния!“.

След всичко написано дотук, ще повярвате ли, че „Бостънския ужас“ е висок само 173см. и тежи скромните 84кг?

Друг световноизвестен боксьор също отказва да се бие с него. През 20-те години на миналия век Лангфорд е полусляп и се среща с мениджърът на новия шампион – Джак Демпси. Той казва на Лангфорд, че е прекалено труден противник за клиента му. А самият Демпси не се срамува да обяви на всеослушание, че се страхува от „Бостънския ужас“

„По дяволите, не искам да се бия със Сам Лангфорд, защото ще ме нокаутира! Това е единственият мъж на тази земя, от когото се страхувам.“

Сам Лангфорд буди страх у мъже, които са живеели и са се биели в една сурова и мрачна епоха не само за спорта, но и за човешкия род като цяло. Това му носи и място в нашата скромна поредица.

Следва продължение!

Боксьорите, които всяваха страх (част 1)