Начало Бокс Борислав Бояджиев с анализ за категорията на Даниел Асенов в Токио

Борислав Бояджиев с анализ за категорията на Даниел Асенов в Токио

Борислав Бояджиев с анализ за категорията на Даниел Асенов в Токио
0

Един от най-успешните родни треньори по бокс Борислав Бояджиев направи интересен анализ преди старта на предстоящите Летни олимпийски игри в Токио и реформите при най-леките. Става дума за премахването на категория до 49 килограма. Именно при 52-килограмовите е единственият ни представител при мъжете – Даниел Асенов.

Бояджиев е селекционер на младежкия национален отбор на България, а в кариерата си се гордее с много европейски шампиони и медалисти от големи първенства, както като личен треньор на бронзовия медалист от Олимпийските игри в Лондон 2012 Тервел Пулев.

„Премахването от Олимпийските игри на категория до 49 кг направи така, че в категория до 52кг. да са концентрини всички звезди с ниско тегло, което прави състезанието наистина непредсказуемо“, посочва Бояджиев.

В РИО 2016

Шампионът през 2016 г., узбекът Шахобидин Зойров, ще защитава пояса си. На 28 години и след като започна професионалната си кариера, пандемията го накара да се съсредоточи върху представяне на страната си в Токио. Без съмнение той започва като фаворит в категорията.

В същата ситуация като него, с професионална кариера, прекъсната от Covid-19, което го накара да се съсредоточи върху игрите е венецуелецът Йоел Финол, медалист от Рио.

Други боксьори с олимпийски опит от Бразилия, които ще повтарят участието си на Олимпийски игри в Токио, са медалистът в категория до 49 кг. – Юбержен Мартинес (Колумбия), Джиангуан Ху (Китай), бронз от турнира през 2016 г., ирландецът Брендън Ървайн, ветеранът Мохамед Флиси (Алжир), от който Даниел Асенов загуби с 2:1 гласа в Рио.

ФАВОРИТИ

Несъмнено няколко от споменатите, със Зоиров начело, са противници, които трябва да се вземат предвид: узбекът, Флиси, Финол и Мартинес са сред най-опасните, към които може да се присъедини Джиангуан Ху, както и испанеца Габриел Ескобар, с когото нашето момче има няколко срещи, последната от които загуби на финала в Минск 2019 г.

В допълнение към тях, трябва да изтъкнем още няколко бойци: Амит Амит Пангал от Индия, който в момента е сребърен медалист от последното световно първенство; Галал Яфай (Великобритания), който беше един от най-добрите -49 кг; Йосвани Веития (Куба), за огромните му качества и опит в елита; Билал Бенама (Франция), чиято скорост създава много проблеми на противниците му и който се очертава като голямата европейска перла на бъдещето, не на последно място и Сакен Бибосинов (Казахстан).

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Категория с големи имена, изключителни боксьори с опит от Олимпийски игри и Световни първенства. След жребия картината ще се изясни, но не е изключено и да има нови открития, което е характерно за такъв турнир. Аз лично вярвам във възможностите на Даниел Асенов и силно се надявам да постигне добър резултат, който го удовлетворява.