Начало Бокс Даниел Асенов: Готов съм да наследя Петър Лесов като олимпийски шампион

Даниел Асенов: Готов съм да наследя Петър Лесов като олимпийски шампион

Даниел Асенов: Готов съм да наследя Петър Лесов като олимпийски шампион
0

Даниел Асенов е един от тримата ни боксьори, които ще вземат участие на олимпийските игри в Токио. Многократният европейски шампион ще се качи на ринга в категория до 52 килограма. За него това ще бъде второ издание на Игрите, след като бе част от турнира и в Рио де Жанейро през 2016 година. Броени дни преди началото на форума на петте преплетени кръга, Даниел говори пред сайта на БФ Бокс за своите очаквания и надежди.

Даниел, повишава ли се вълнението с намаляването на дните до старта на Олимпийските игри?
– Да, определено се повишава. Вълнението е голямо, все пак това е най-големият форум. Чакам с нетърпение да бие първият гонг и да започнем. Дано всичко да мине наред. Психическото напрежение е малко по-голямо при мен, защото всеки ден ще трябва да минаваме тестове за коронавирус. Мерките ще бъдат много строги, но в крайна сметка отиваме да се състезаваме. Имам цел и когато стъпя на японска земя, ще се стремя да я изпълня.

БФБ

Следиш ли често какво се променя по отношение мерките за безопасност в Токио?
– Всеки ден. Сигурно по 20 писма получавам с разяснения за това къде и какво може да правим. Ограмотяваме се, макар темата да е доста сложна. Но и да имам въпроси, винаги има към кого да се обърна – федерацията, треньорите, докторите, които да ми обяснят. Защото всичко е задължително, няма как да не го направиш. Става въпрос за документация, която трябва да попълниш.
Как се чувстваш физически? Готов ли си вече на 100 процента?
– Готов съм, да. Имам още няколко килограма, които трябва да сваля, но в близките дни ще го направя. Самата Олимпиада за мен започва на 26 юли и тогава ще съм във върхова форма.

СНИМКА: LAP.BG

Петър Лесов е последният ни олимпийски шампион в твоята категория, отпреди 41 години. Готов ли си да го наследиш?
– Смятам че да. Напълно. Тази олимпиада е много важна за мен, защото вече играх на една и имам нужния опит. Ще дам всичко от себе си и се надявам да зарадвам цяла България с олимпийския златен медал.
Кои са имената, които те притесняват най-много?
– Не е едно или две. Там няма нито един слаб и случаен боксьор. Всички са титулувани, медалисти от големи първенства. Всеки един отива, за да спечели титлата, няма да бъде никак лесно. Играл съм с всички, повечето съм ги побеждавал, така че е в моите сили да спечеля златото. Имам нужда от малко късмет и съдийството да бъде обективно.
Късмет на жребия, може би?
– Да, това е най-важното. Трябва да имаш късмет, за да не се паднеш още в първия кръг с основните фаворити. Все пак трябва да се “вградиш”, както се казва. Ако имам късмет на жребия, вярвам, че мога да стигна до финала.