Начало Бокс Дами канят

Дами канят

Дами канят
0

Боксът през настоящия век ни накара да отвикнем от мисълта, че най-силните трябва да се бият с най-силните. Старата максима, че „за да бъдеш най-добрия, трябва да победиш най-добрия“ вече е валидна за аматьорите. И то ако жребият не си направи някоя лоша шега.

2021-ва трябваше да е перфектното завръщане за „красивата наука“. След 2020-та, в която сума големи мачове не се състояха зарадо коронавирус пандемията, през тази година трябваше да станем свидетели на големите сблъсъци.

Антъни Джошуа трябваше да се бие с Тайсън Фюри, Мани Пакиао трябваше да се изправи срещу Ерол Спенс, Саул Алварес трябваше да завърши трилогията с Генади Головкин, Теофимо Лопес трябваше да се бие с някое далеч по-сериозно име от Джордж Камбосос, филипинците Джон Риел Казимеро и Нонито Донайре също трябваше да се срещнат…

Изобщо списъкът може да продължи до утре. Вместо това отдавна пенсионирани боксьори се завръщат през ден и бивши UFC шампиони учстват в пародийни „боксови“ мачове срещу ютубъри…

Ако историята ни е научила на нещо, то е че спасенеито е в жените. А както е тръгнало, професионалният бокс също може да бъде спасен от тях. Не, не говорим всички групово да се преврънем във фанатици на тема женски бокс. Всеки е свободен сам да избира какво му да харесва и какво не. И без това живеем в най-политически коректното време, в което всяка една дума може да бъде изтълкувана грешно и всеки да се обиди от всичко…

Но след като големите звезди на спорта не могат да седнат и да се разберат като мъже, тогава да влязат дамите. И по-точно четири от тях. Ако не знаете, в момента има две битки в женския бокс, които трябва и рано или късно ще бъдат уредени.

Става въпрос за мачовете между Кейти Тейлър и Аманда Серано и Савана Маршал и Клариса Шийлдс. Два мача, които при правилното промотиране може да се превърнат в истински зрелища за всеки от нас.

35-годишната Тейлър е неоспоримият световен шампион в леката категория на дамите. За двубой между нея и 32-годишната Серано се говори от години. Двете дори трябваше да се бият през май 2020-та, но сблъсъкът пропадна заради COVID-19.

Само преди няколко дни Серано записа поредна победа на боксовия ринг и запази титлите си в категория „перо“. Тя обаче отдавна е надъхана за среща с Тейлър, чиято кариера достигна невиждани висоти под ръководството на Еди Хърн. Евентуален двубой би бил още по-интересн, имайки предвид факта, че Тейлър победи сестрата на Аманда – Синди Серано, преди три години.

Този уикенд идва ред и на Тейлър. Британката ще се изправи срещу американката Дженифър Хан и убедителна победа ще гарантира суперсблъсъка между двете.

Шийлдс – Маршал също е изключително интересен мач, който рано или късно ще се случи. Лично аз залагам, че ще бъде преди Джошуа – Фюри! 26-годишата американка държи три световни титли в средната дивизия, а единственият колан, който ѝ обягва е този на WBO. Да, познахте. Той е притежание на 30-годишната британка.

В момента двукратната олимпийска шампионка е съсредоточила вниманието си към смесените бойни изкуства, където вече записа една победа. Тя обаче ще се завърне към първата си любов към края на годината. В същото време Савана ще защитава световния си пояс срещу непретенциозната Лолита Музея от Замбия. Естествено, очакванията за победа на Маршал са повече от логични, имайки предвид слабото резюме на африканката.

Сблъсък между двете кралици в средната дивизия на дамите ще бъде втора срещу между тях. Савана вече има една победа над Шийлдс от аматьорските им години, която и до ден днешен е камъче в иначе блестящата обувка на американката.

Най-хубавото на тези две срещи е това, че няма фаворити. И четирите състезателки имат голяма фенска база, а постиженията им са подплатени със сериозни умения. И така, щом на мачовците не им се занимава, „Дами канят“.