Начало Бокс Даниел Петров – един знаменит шампион на 50

Даниел Петров – един знаменит шампион на 50

Даниел Петров – един знаменит шампион на 50
0

Един от най-великите шампиони в историята на аматьорския бокс – Даниел Петров, навършва днес 50 години. Той е записал името си завинаги със златни букви в историята на българския и на световния спорт – олимпийски шампион от Атланта 1996 г., сребърен медалист от Игрите в Барселона 1992, световен шампион от Берлин 1995, сребърен медалист от Тампере 1993, бронзов от Сидни 1991 и Будапеща 1997, с европейски титли от Бурса 1993 и Вейле 1996 г. Признат е за един от най-техничните и класни боксьори за всички времена, ювелирен майстор с ръкавиците, глобално известен с феноменалния си стил на ринга.

Българският олимпийски комитет и Boec.BG честитят юбилея на Даниел Петров и му желаят още дълги години здраве, сила и късмет. По повод празника му, споделяме откъс от книгата „БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМП“.

* * *

Пинчера „хапе“ бързо

Едва 6-годишен започва да спортува, но първо преминава през плуването и спортната гимнастика. Един ден баща му го води в боксовата зала и това определя бъдещето в живота на Даниел. Още в началото специалистите виждат в него един нешлифован диамант. Прогнозират, че  му трябва още малко работа и опит на ринга, за да се утвърди като поредният майстор от знаменитата варненска школа в бокса.

Още от дете Петров наподобява в изявите си олимпийския шампион Ивайло Маринов, известен по света като Танцуващия на ринга. Стилът на Даниел се отличава с много движение и непрекъсната динамика. Той е лек, ефирен, неуловим… Просто лети по ринга и непрекъснато „хапе“ с удари съперниците.

Точно тези качества са причина да се появи прякорът му Пинчера. Измисля го бившият спонсор на националния отбор Неделчо Бабачев, по времето, когато Даниел боксира през 1990 г. в Бундеслигата. „Сравниха ме със злобен пинчер, който захапва и не пуска. А нали и категорията ми е такава…“, спомня си родният боец.

Петров бързо прогресира и стига до националния отбор. Първите му срещи с лидерите в най-леката категория са през 1991 година. На европейското в Гьотеборг никой не го слага в сметките, но той стига до бронза. Това е дебютното му отличие от голямо първенство, а в кариерата си по-късно печели още 11. С тях става рекордьор по брой отвоювани медали от олимпиади, световни и европейски шампионати в историята на българския бокс…

(откъс от книгата „БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМП“)

* * *

Пълния разказ за удивителната кариера на феномена в бокса Даниел Петров и цялата статистика на неговите многобройни титли, медали и рекорди ще намерите в излязлата наскоро от печат енциклопедия „БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМП“, с автори Владимир Памуков, Тодор Шабански и Бончук Андонов.