Начало Бокс Дилиън Уайт трябва да пребори себе си, ако иска да седне на трона

Дилиън Уайт трябва да пребори себе си, ако иска да седне на трона

Дилиън Уайт трябва да пребори себе си, ако иска да седне на трона
0

Ще започна с това: ако предстоящият шампионски двубой между Тайсън Фюри и Дилиън Уайт ви се струва безинтересен и с предрешен край, то значи имате сериозен проблем.

Да, „Краля на циганите“ влиза в мача като заслужен фаворит, но роденият в Ямайка британец може да поднесе изненадата, стига да си вземе поуки от предишните си мачове.

Боксът ни е начуил, и особено тежката категория, че непобедими няма. Към момента Тайсън е най-добрият боксьор на нашето време. За уникалния му стил е изписано и изговорено всичко. Фюри няма никаква работа в това да бъде толкова бърз и повратлив за човек с неговите габарити.

Но истината е, че Дилиън Уайт също има своите шансове и дори предимства. Уайт лае за шанс за световната титла на WBC от 4-5 години и ще бъде чудовищен шок, ако „Крадеца на трупове“ не се е натренирал на 110% и не влезе в мача подготвен до най-малкия детайл.

Предимството във височината не винаги работи

Всеки от вас, който поне веднъж се е качвал на ринга срещу по-висок противник, е наясно колко неприятно може да е това изживяване. Но третият закон на Исак Нютон гласи, че „всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие“. Уайт трябва да пренесе боя при Фюри. Далечната дистанция няма да върши никаква работа на Дилиън, тъй като Фюри разполага с по-дългите ръце.

Разковничето в случая ще бъде атаките в торса на Тайсън. Попаденията в корема и ребрата на шампиона ще дадат нужното време на Уайт да подготвя по-сериозни атаки за втория етаж, където се предполага че разликата в сантиметрите трябва да работи в полза на Фюри. Но чрез методична преса и постоянно маркиране Уайт съвсем спокойно може да накара шампиона да пусне ръцете си малко по-надолу в опит да предпази паласките си.

Въздух

От изключително значение за крайния успех на Уайт ще бъде той да изкара без проблем първите 10 рунда. Уайт не е пословичен с доброто си кардио, но е редно да кажем, че и двете му загуби са чрез нокаут, а в същото време е спечелил всичките си 12-рундови битки. Разликата в това да си първи или втори в бокса са шампионските рундове. Уайт трябва много внимателно да разпредели енергията си. Да запази гориво за последните три части и в същото време да бъде достатъчно активен и нападателен, за да спечели поне половината от първите 8-9 рунда.

Фюри ще има предимство в килограмите и Уайт няма да може да го бута назад. Повечето клинчове също ще преминават в полза на шампиона. Фюри е майстор в това да измаря противниците си, отпускайки 120-килограмовото си тяло върху тях. За това Уайт ще трябва да не спира да се движи. Буквално. В бойните спортове статичността убива, а на толкова високо ниво тя е строго забранена. Уайт ще намери успех, заобикаляйки опонента си и търсейки контрол в центъра на ринга.

Без мързеливи и телеграфирани удари

Уайт има славата на лентяй на ринга. Човек, който обича да оперира на малка квадратура и да разчита на комбинацията ляв прав – дясно кроше. И в това нямаше да има нищо лошо, ако срещу него не бе най-добрият дефанзивен и контраатакуващ боксьор в последните няколко десетилетия. Уайт има навика да пуска леки и предсказуеми леви прави, които просто да държат съперника в напрежение. Но в този случай водещата ръка на Дилиън ще трябва да играе много по-важна роля заради предполагаемата дистанция.

Много по-добре ще е за Уайт да пуска по-нисък брой леви, но точни прави, отколкото да се бъзика с Тайсън Фюри. Уайт притежава нужната мощ, но Тайсън със сигурност им по-бързите горни крайници. „Крадеца на трупове“ ще има далеч по-голям успех, ако имплементира повече залъгващи движения и финтове с лявата си ръка. Саул Алварес е майстор в това отношение – да прикрива ударите си с дясната ръка зад шашмите с водещата.

Играта от заден крак

Последните два мача на Тайсън срещу Дионтей Уайлдър показаха и доказаха колко важно е да можеш да играеш от заден крак. Да знаеш по всяко едно време къде точно на ринга се намираш, кои и къде са изходите ти от всяка една тегава ситуация и да използваш всеки един сантиметър от ринга. Уайлдър нямаше абсолютно никакъв отговор за пресата на Фюри. А това е като спирането на топката във футбола – учи се в началото.

Уайт е далеч по-умен и начетен боксьор от Уайлдър. Поне що се отнася до дефанзивната част от играта. Дилиън със сигурност няма най-здравата брадичка, но всеки един опит за атака на Фюри е възможност за контра действия. Тук отново се връщаме на точки 2 и 3 – Уайт трябва да е прагматичен с ударите си и в същото време ефективен. Бензинът в резервоара ще свърши бързо-бързо, ако Фюри атакува когато си поиска и отсреща няма съпротива.

Нокаут в последните мигове

Старата максима, че в тежката категория всичко може да приключи с един удар, ще важи с пълна сила и за този спектакъл. В случай, че Фюри контролира срещата и минималният шанс за победа по-точки на Уайт се изпарява с всеки изминал рунд, то претендентът ще трябва да рискува. Дилиън препарира Дерек Чисора в предпоследния рунд от реванша им през 2018-та. Тогава Чисора печелеше мача и му оставаше много малко до финалната линия.

Да, Тайсън Фюри се изправи от няколко нокдауна на Дионтей Уайлдър, който е считан от маса хора за най-великия нокаутьор. Но както вече се разбрахме, „Крадеца на трупове“ също може да приспива хора и го е доказвал на няколко пъти. В заключителните минути, когато си поел стотици удари в главата и тялото, изразходвал си почти всичката енергия и главата кънти, нокаутът може да се получи от далеч по-лесно.