Начало Бокс Двама кубинци обещаха олимпийски титли за България (ВИДЕО)
0

Двама кубинци обещаха олимпийски титли за България (ВИДЕО)

Двама кубинци обещаха олимпийски титли за България (ВИДЕО)
0

Двама кубинци с една обща цел – да донесат златни медали за България от Олимпийските игри в Париж. Хавиер Ибаниес (57 кг) и Йордан Ернандес (+92 кг) вече от две години са част от мъжкия ни национален отбор по бокс. Във визитките им личат титли от Младежките олимпийски игри в Нанджин през 2014-а, както и от Световното първенство през същата година в София.

Сега обаче и двамата са категорични, че е настъпило време за надграждане. Началото трябва да бъде поставено на Купа „Странджа“. 73-ото издание на най-стария международен турнир в Европа ще се проведе от 20 до 27 февруари в зала „София“. То ще бъде първото в историята със „златен“ статут от новата верига Диамантена лига на Международната федерация ИБА. Наградният фонд също е изкушаващ, в размер на 200 хиляди долара.

Наградният фонд мотивира не само мен, но и всички останали момчета от отбора. Тренираме на максимални обороти, за да спечелим медали от „Странджа“. Състезанието е голямо и трудно, но направихме много хубава подготовка и ще дам максимума от себе си на ринга“, казва Ибаниес.

Той се връща и към периода с напускането на Куба и драматичния 1/4-финал от Световното първенство миналата година, когато отстъпи с 2:3 гласа на французина Кистоюри. „Напуснах Куба и президентът на федерацията Красимир Инински, заедно с треньора ми отвориха вратата, за да боксирам за България. Давам всичко, за да защитя честта на България и да спечеля Олимпийската титла. На Световното постигнах 3 победи, но отстъпих на французина в битката за медала. Сега обаче ще бъде различно“, заявява Хавиер.

Йордан Ернандес (вляво) е повишил значително мускулната си маса от пристигането си в България преди две години

Йордан Ернандес пък впечатлява с огромните си габарити от 203 сантиметра и 118 килограма. Той видимо е подобрил физиката си и разчита, че това ще го изведе към големите успехи.

От две години съм тук, чувствам се много добре и ми харесва. В Куба конкуренцията е много сериозна, докато България ми отвори вратата да участвам на големи състезания. Сега пред мен единственото важно е да печеля медали за България. На първо време е златото от „Странджа“, след това титли от Европейско, Световно и Олимпийските игри в Париж“, заявява амбицията си исполинът.

Трикратният носител на Купа „Странджа“ Даниел Асенов изяви амбиция да покаже най-доброто, на което е способен, в търсене на четвърто отличие.

Преди нямаше такъв награден фонд, сега се раздават много пари и това също е допълнителна мотивация. Ще има европейски, световни и олимпийски шампиони, но се надявам да покажа добра игра и да се докажа на ринга“, каза Тайсъна. Той допълни, че не мисли към Игрите в Париж, но се надява да изкара още един цикъл до форума през 2024-а.

Треньорът на младежите Борислав Бояджиев пък очаква Уилиам Чолов и Радослав Росенов да влязат много бързо и успешно в мъжкия бокс. Той уточни, че финансовият стимул на „Странджа“ не е приоритет за 4-кратните Европейски шампиони при подрастащите.

Нас ни стимулира достигането на високо ниво при мъжете. На първо място при тях е развитието, а не парите. На „Странджа“ искам да видя къде се намират те сред световния елит. Това е дебют за тях, но вярвам, че за тях няма да е трудна адаптацията, защото идват от световния младежки елит“, заяви специалистът.