Начало Бокс Огромен успех за българския бокс – завършихме пред САЩ в Токио!
0

Огромен успех за българския бокс – завършихме пред САЩ в Токио!

Огромен успех за българския бокс – завършихме пред САЩ в Токио!
0

Българският бокс може да си отдъхне и с усмивка вече да гледа към следващото голямо състезание. Един от най-мъжките спортове най-накрая се върна на върха на Олимп. След 25 години чакане, родните ръкавици отново сграбчиха златен медал от Олимпийски игри.

Това се случи благодарение на страхотното представяне на Стойка Кръстева. На 35 години, в може би последното си участие на най-големия спортен форум на планетата, тя разгърна максимално потенциала си и ликува с титлата при 51-килограмовите.

Стойка го направи по изключително убедителен начин, постигайки пет поредни победи на боксовия ринг. Преодоля първата и втората в световната ранглиста, което е показателно за изумителното й представяне.

Златният медал на Кръстева изстреля България в Топ 10 в генералното подреждане по отличия в Токио. Нашите боксьори се наредиха на осма позиция в класирането, като забележете – завършиха пред една от големите сили САЩ. Американците спечелиха четири отличия, но останаха без титла (3 сребърни и 1 бронз), което им отреди десето място в класирането. Лидер е Куба с 4 златни и 1 бронз, следвани от Великобритания (2-2-2) и боксьорите на Русия (1-1-4).

Зад родината ни се намират още сили като Украйна, Армения и Италия. Общо 25 държави успяха да стигнат до отличията в Токио. На ринга в японската столица пък се качиха боксьори от 81 страни!

В класирането по нации България заема 12-та позиция с 9 точки. Това е така и заради победата на Даниел Асенов на 1/16-финалите в категория до 52 кг. Станимира Петрова боксира директно на 1/8-финал, но допусна драматично поражение, като на същата фаза отпадна и Тайсъна от Кукорево.