Начало Борба Българските борци 18-ти от 61 държави в Токио
0

Българските борци 18-ти от 61 държави в Токио

Българските борци 18-ти от 61 държави в Токио
0

Бронзовите медали на Тайбе Юсеин (62 кг) и Евелина Николова (57 кг) позволиха на българската борба да се нареди сред онези, които все пак спечелиха отличия на тепиха на Олимпийските игри в Токио. Родните звезди отсрамиха най-успешния ни индивидуален спорт в исторически план, като продължиха традицията той да носи медали от форума на петте преплетени кръга. Нещо, което неизменно се случва при всяко едно българско участие на Олимпийски игри от 1956 година насам!

Благодарение представянето на Тайбе и Ева при дамите, страната ни зае 18-та позиция в крайното подреждане по спечелени медали в Токио. Общо 26 държави стигнаха до почетната стълбичка, като на върха в това отношение е Япония. Домакините грабнаха 5 златни медала и допълниха колекцията си с по един сребърен и бронзов. Те изпреварват представителите на Русия, които са с 4 титли и 4 трети места, а непосредствено зад тях са САЩ с 9 отличия (3-2-4).

Припомняме, че България бе представена от общо 7 бореца при жените, класическия и свободния стил. От тях до мач за медал стигна и Георги Вангелов. Свободнякът при 57-килограмовите обаче загуби своята схватка и остана пети в подреждането. Миглена Селишка (50 кг) и Кирил Милов (97 кг, класически стил) записаха по една победа, но след това отпаднаха, а още на старта поражения допуснаха Мими Христова (68 кг) и Айк Мнацаканян (77 кг, класически стил).

БОК, Костадин Андонов, StartPhoto

Общо 289 борци от 61 държави взеха участие на Олимпийските игри в Токио. От тях 96 жени и 193 мъже в класическия и свободния стил.